2 Minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement vandaag.
BELGA Minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement vandaag.

Jambon verdedigt Vlaams klimaatplan tegen forse kritiek van oppositie: “Uw plan is broddelwerk”

Vlaams klimaatplan

De verzamelde oppositie heeft vandaag in het Vlaams Parlement forse kritiek geleverd op het energie- en klimaatplan dat de Vlaamse regering maandag heeft goedgekeurd. Voor de linkse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA zijn de plannen ruim onvoldoende. Volgens Vlaams Belang gaan de plannen dan weer te ver en loopt minister-president Jan Jambon "de klimaatlobby achterna". Jambon zelf houdt vol dat de Vlaamse plannen "ambitieus, haalbaar en betaalbaar" zijn. 

De Vlaamse regering bereikte maandag een akkoord over het Vlaams Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030. Een pakket van 350 maatregelen moet ervoor zorgen dat Vlaanderen tegen 2030 32,6 procent minder CO2 uitstoot. Daarmee blijft Vlaanderen onder de Europese doelstelling van 35 procent, al rekent de Vlaamse regering op innovatie om de 32,6 procent nog op te krikken.

“Onverantwoordelijke bestuurder”

Omdat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) momenteel op de klimaatconferentie in Madrid zit, moest minister-president Jan Jambon de plannen verdedigen tegen de kritiek van de oppositie. Die kritiek was niet mals.

Voor de linkse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA gaan de Vlaamse plannen lang niet ver genoeg. "U stapt uit het klimaatakkoord van Parijs en gooit de handdoek voor 2030", aldus Groen-fractieleider Björn Rzoska. Hij spreekt van een "gemiste kans van formaat". "Uw plan is broddelwerk en hangt met haken en ogen aan elkaar. U bent een onverantwoordelijke bestuurder", aldus Rzoska. 

“Belachelijk”

Volgens sp.a-parlementslid Bruno Tobback maakt Vlaanderen zich "belachelijk". "Het is des te pijnlijker op een moment dat de Europese Commissie de doelstelling wil opschroeven naar 50 procent. Vlaanderen maakt zich belachelijk door de ambitie te verlagen". "Nederland wil 1,8 miljoen laadpalen plaatsen tegen 2030. De Vlaamse regering slaagt er niet in één laadpaal te plaatsen voor bussen in Gent. U zou zich moeten schamen", aldus Tobback. 

Voor PVDA-fractieleider Jos D'Haese is het "stuitend dat de regering geen ambitieus klimaatplan op tafel kan leggen". "Het plan is niet ambitieus, niet haalbaar en niet betaalbaar en de grote vervuilers blijven buiten schot.”

Heel andere kritiek van Vlaams Belang

De uiterst rechtse oppositiepartij Vlaams Belang liet een heel andere kritiek op de plannen horen. Volgens Sam Van Rooy "holt de Vlaamse regering de klimaatlobby achterna" en dreigt de Vlaming op te draaien voor de kosten van de plannen. "Sterke Jan is een slapjanus die zich laat leiden door de klimaatlobby en niet door de belangen van de Vlaming", aldus Van Rooy. 

Lees ook: Vlaamse regering bereikt akkoord over klimaatplan, snelheid op Brusselse ring gaat naar beneden

“Realiteit geweld aandoen”

Vlaams minister-president Jambon zelf houdt vol dat de Vlaamse plannen wel degelijk "ambitieus, haalbaar en betaalbaar" zijn. "Vlaanderen zal groener en gezonder worden met de maatregelen in dit plan zonder dat we vervallen in onhaalbare en onbetaalbare beloftes", aldus Jambon. 

De Vlaamse regeringsleider is het niet eens met de kritiek dat zijn regering onvoldoende ambitie toont en achterop hinkt. "Beweren dat Vlaanderen zich in de achterhoede bevindt, is de realiteit geweld aandoen. We blijven gaan voor -35 procent en zullen met een open vizier zoeken naar innovatieve maatregelen.”

2
BELGA

58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • andre van de wege

    het klimaatplan van vlaanderen als je betaald is alles toegelaten.

  • Gerry Cle

    Wat Jambon ook mag beweren, als al onze buurlanden overschakelen op een CO2 neutrale economie zal Vlaanderen niet meer dan een ontwikkelingsland zijn. Vlaanderen zal een reservaat zijn waar buitenlandse toeristen komen kijken hoe mensen vroeger leefden.

Lees meer