Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Jambon wil 6 procent btw op nieuwbouw: “Verschil tussen aankoop van een woning en nieuwbouw is te groot”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat de volgende federale regering het btw-percentage op nieuwbouw verlaagt van 21 procent naar 6 procent. Dat zei hij op een lunch van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).

In het regeerakkoord roept de Vlaamse regering het federale niveau al op om het btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw te veralgemenen. Nu breidt Jambon dat uit naar alle nieuwbouw. "Momenteel is het financiële verschil tussen de aankoop van een woning en een nieuwbouwwoning te groot. Dat heeft grotendeels te maken met de btw", zei hij. "In afwachting van confederale hervormingen, vraagt mijn regering aan de federale overheid om dit tarief zo snel mogelijk te hervormen. Wat ons betreft moet het naar 6 procent, eventueel enkel voor de buitenschil."

Jambon beloofde de sector ook een ondernemingsvriendelijker klimaat. "Het is een uitdrukkelijk speerpunt van deze regering om de vergunningsprocedures vlotter te laten verlopen. Dat moet meer ten dienste worden gesteld van een gunstig investeringsklimaat. Bevoegd minister Zuhal Demir gaat op korte termijn een procedure opstarten voor de aanwerving van bijkomende bestuursrechters en personeel. Daar zijn middelen voor voorzien.” De regering zal volgens Jambon ook de procedure zelf optimaliseren. "Ook de aanvrager moet een volwaardige positie krijgen in het proces." 

“Betaalbaarheid garanderen”

Bouwunie reageert tevreden op de oproep van Jambon om het btw-percentage op nieuwbouw te verlagen naar 6 procent. “Een verlaagd btw-tarief kan als enige en waardige compensatie gelden voor de afschaffing van de woonbonus”, klinkt het. Bouwunie vraagt om het verlaagde btw-tarief voor de volledige nieuwbouw mogelijk te maken en niet te beperken tot de buitenschil. “Dit is noodzakelijk om eindelijk de discriminatie tussen nieuwbouw en verbouwing weg te werken. Zo wordt elke bouwheer, ongeacht of hij opteert voor een nieuwbouw of een verbouwproject, hetzelfde voordeel gegund.”

“Een algemeen verlaagd btw-tarief zou een broodnodige steun zijn om de betaalbaarheid voor bouwers te garanderen”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. “Het zal bovendien leiden tot meer werk, en dus economische groei en meer jobs.” 

Ook de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) steunt de oproep Jambon. “Nieuwbouw is onlangs alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties”, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van BVS. “De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw immers enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt nog eens bovenop de ongelijke behandeling in btw. Vandaag betaal je 21 procent btw op nieuwbouw tegenover 6 procent bij een renovatie. En toch wordt er momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten. Dit terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land moeten stimuleren, nieuwbouw dus. Door het btw-percentage te verlagen, kunnen we deze scheeftrekking rechttrekken.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

101 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gabriel Lozano-Moran

    Een woning afbreken en een nleuwbouw zetten is in principe ook 21% BTW. Het is niet omdat veel mensen de regels aan hun laars lappen dat de regels wijzigen.

  • KIM VAN DEN MEERSSCHE

    Heel veel kritiek op nieuwbouw ,maar wanneer je een oude woning koopt en deze afbreekt om een nieuwbouw te zetten , raak je 1 niet aan de betonstop en 2 alles vernieuwen is meestal toch beter dan het beste van een slecht stuk laten staan. Dus met de verlaging naar 6% lijkt het mij een win situatie, ook voor diegene die nu verbouwen omdat nieuwbouw te duur is , want bij een verbouwing weet je nooit welke extra kosten je krijgt

Lees meer