Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA).
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA).

Jambon wil veiligheidssas met videobewaking in alle politiecommissariaten tegen 2029

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat er tegen 2029 in alle politiecommissariaten een veiligheidssas geïnstalleerd wordt. Dat staat in een omzendbrief waarover Le Soir schrijft.

In de omzendbrief, gericht aan de politievakbonden, gemeenten, provincies en federale politie, zegt Jambon dat hij prioritair aan een beveiligingsconcept heeft gewerkt voor het meest kwetsbare gedeelte van de politiegebouwen: de onthaalzone. De tekst met aanbevelingen moet uiteindelijk in een koninklijk besluit gegoten worden.

Alarmknop

Jambon vraagt in de omzendbrief dat tegen 2029 alle commissariaten uitgerust zijn met een veiligheidssas onder videobewaking waarin de bezoeker zich moet aanmelden.

Het gaat om een afgescheiden ruimte waar elke bezoeker door moet indien hij aan het onthaal wil geraken en er documenten in de documentenschuif wil plaatsen. De persoon verantwoordelijk voor het onthaal zit aan de andere kant van het raam en beschikt over twee knoppen: een om de deur te openen voor de bezoeker en een alarmknop. De bezoeker moet zich via een videosysteem tot het politiepersoneel wenden.

Fouilleerruimte

De tekst bepaalt ook de technische normen voor het nieuwe concept. Naar behoefte hebben de politiezones de mogelijkheid om een wachtzaal toe te voegen of een fouilleerruimte. Voor bestaande gebouwen is er een termijn van tien jaar om de gebouwen aan te passen.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hugo Bavré

    Aan de reacties te zien, staan de beste stuurlui hier ook aan de wal. Men vergeet dat wij in een democratie leven waardoor geen enkel individu alleen het beslissingsrecht heeft. Dus altijd compromissen dat dikwijls maar halve oplossingen zijn en daarmee het probleem meestal een verwaterde oplossing geeft dat later opnieuw de kop opsteekt.

  • Eric Loyens

    Binnen 7 dagen komt de afrekening in het stemhokje

Lees meer