Jan Becaus (N-VA) tijdens de eedaflegging in de Senaat.
BELGA Jan Becaus (N-VA) tijdens de eedaflegging in de Senaat.

Jan Becaus (N-VA) dient Jan Peumans van antwoord: “Hij moet zijn mond houden”

In een lezersbrief aan Knack neemt N-VA-senator Jan Becaus de gelegenheid te baat om op zijn beurt snoeihard uit te halen naar zijn partijgenoot en afscheidnemend parlementsvoorzitter Jan Peumans. Die had in zijn afscheidsinterview Becaus stevig door het slijk gehaald.

Ter gelegenheid van zijn afscheid nam Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) geen blad voor de mond. Ook partijleden moesten het daarbij ontgelden. Vooral over N-VA-senator Jan Becaus deed Peumans een boekje open.

Uitstraling

Becaus werd gecoöpteerd senator ten nadele van Peumans’ goede vriend Huub Broers, en dat leek nog steeds niet verteerd. In Knack zei Peumans hierover: “Huub Broers heeft zich laten ompraten om zich geen kandidaat meer te stellen als senator. Ik hoor ook onze partijvoorzitter nog zeggen hoe belangrijk Becaus wel was, omdat zijn senatorschap de N-VA extra uitstraling zou geven. Dit lege kopje hier heeft méér uitstraling dan Jan Becaus”, sneerde Peumans.

Doet Becaus iets, behalve vergaderingen bijwonen in de Senaat? Daarvoor strijkt hij zijn centen op

Jan Peumans

En Peumans ging door op zijn elan. “Huub heeft zijn hele leven gegeven aan Voeren en de zaak van de Vlamingen. Becaus doet zó veel: (maakt met zijn vingers een nul). Heeft Becaus ooit een afdeling geleid? Heeft hij ooit een conflict helpen oplossen? Doet Becaus iets, behalve vergaderingen bijwonen in de Senaat? Daarvoor strijkt hij zijn centen op.”

“Laaghartige aanval”

Nu dient Becaus zijn partijgenoot van antwoord.  “Ik twijfel niet aan de verdiensten van Huub Broers. Mocht ik geweten hebben wie er allemaal kandidaat was voor de functie, had ik zelfs nooit gekandideerd”, vat Becaus zijn brief aan.

Het zegt alles over de ware aard van de heer Peumans

Jan Becaus

Maar daarna verhardt de toon. Na te erkennen dat hij inderdaad niet veel verwezenlijkingen binnen de partij op zijn borst kan spelden, omdat hij gewoonweg nog niet zo lang lid is van de partij, haalt Becaus uit. “Wat mijn activiteiten in de senaat betreft, ik heb tot nog toe geen enkele commissievergadering of plenaire vergadering gemist, wat van de heer Peumans niet kan worden gezegd. Over wat ik in de commissie institutionele zaken al dan niet verricht, moet Peumans zijn mond houden, want hij zit niet in die commissie.”

“Het zegt alles over de ware aard van de heer Peumans dat hij zijn afscheid van de politiek te baat neemt om mensen die hem nooit iets in de weg hebben gelegd op een dergelijke laaghartige wijze aan te vallen,” besluit Becaus scherp.

Bekijk ook:

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • guido vermeyen

    Waarom moet er iemand gecoöpteerd worden...omdat hij niet verkozen geraakt...dat is met de mensen hun voeten rammelen, niemand heeft er voor hem gekozen, dus wat zit hij daar te doen ?

  • Steven Moreels

    Peumans is verbitterd en gefrustreerd. Schopt om zich heen, iedereen die hij niet afkan moet het ontgelden. Hij is duidelijk misnoegd dat hij nooit minister is geworden. Zelf kan hij de media aandacht niet missen. Hij een man van de Volksunie? Eerder een kattekop ja.

Lees meer