Jan Jambon tijdens het interview met de RTBF-radio.
RTBF Jan Jambon tijdens het interview met de RTBF-radio.

Jan Jambon (N-VA) sluit regering met PS niet uit: “Als ze veel eisen laten vallen, kunnen we praten”

Jan Jambon, kandidaat-premier voor N-VA, maakt in een interview met de RTBF-radio een opmerkelijke bocht richting Parti Socialiste (PS). Begin april sloot N-VA-voorzitter Bart De Wever nog uit dat hij in een regering zou stappen met PS-voorzitter Elio Di Rupo. “Als ze veel van hun eisen laten vallen, kunnen we praten”, zegt Jambon vandaag. “Alles hangt af van de resultaten van de verkiezingen.”

“We zullen wel zien”, zegt Jambon. “Op sociaal-economisch vlak is de afstand tussen ons programma en dat van de PS nog steeds groot. Maar om confederalisme te bereiken, is steun nodig aan beide zijden van de taalgrens. Als ze veel van hun eisen laten vallen, kunnen we praten.” Regeren met Ecolo sluit hij wel uit. “Zij zullen een economische ramp veroorzaken”, klinkt het.

Jambon vertelde dat de Franstaligen geen schrik moeten hebben van N-VA. “Geen enkele minister van Binnenlandse Zaken heeft zoveel geïnvesteerd in de politie- en veiligheidsarchitectuur als ik de afgelopen jaren. Dat werk is nog niet gedaan.” Of de vraag of de Walen niet bang moeten zijn dat N-VA het land wil splitsen, zei Jambon “dat de structuren van het land moeten veranderen, in het voordeel van Vlaanderen, Wallonië en Brussel.” 

Confederalisme

Maar hij wil zich niet laten vastpinnen op exclusieven. “Ik ga nu niet zeggen: ‘het is het confederalisme of niks’, want dan zeggen onze concurrenten: ‘dan wordt het geen confederalisme’. En dan komt er geen staatshervorming en zitten we niet mee in de regering. Dan hebben onze tegenstanders twee keer gewonnen”, aldus Jambon.

Volgens de Antwerpse lijsttrekker voor N-VA is het perfect mogelijk om na 26 mei het confederalisme in te voeren en pas nadien de Grondwet aan te passen. "Wanneer de politieke wil er is, kan je de grote problemen die er zijn al aanpakken door het confederalisme al in te voeren en de Grondwet nadien aan te passen", aldus Jambon. Volgens Jambon is het ook niet de eerste keer dat de Grondwet zou genegeerd worden, denk bijvoorbeeld aan de invoering van het algemeen stemrecht en bij het vrouwenstemrecht dat werd ingevoerd zonder aanpassing van de Grondwet.

Kritische reacties

Het is zeker niet de eerste keer dat de N-VA die piste oppert. In 2012 opperde voorzitter Bart De Wever al een gelijkaardige piste om de Grondwet te laten wijken. Dat N-VA de piste nu opnieuw op tafel legt, zorgt voor kritische reacties. Zo zegt cdH-Kamerfractieleider Catherine Fonck op Twitter dat de N-VA "bereid is tot alles om een einde te maken aan België, ook tot een verkrachting van de Grondwet en het negeren van het wettelijk kader". 

Lees alles over de verkiezingen in onze dossierpagina ‘Verkiezingen 2019'

96 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Brecht

    Nva heeft diep teleurgesteld, altijd maar confederalisme om BdW blij te maken, de Belgen hoefen dat niet, gebruik uw tijd om degelijke zaken te voltooien,

  • Tony Steens

    Weet uw dictatoriale voorzitter dat je zo een ongelofelijke onzin uitkraamt? Hij heeft zijn veto al lang uitgesproken tegen de PS... en hij vindt zichzelf democraat...

Lees meer