photo_news

Jan van Doren bekroond met Gulden Spoor voor culturele uitstraling

Jan van Doren, voorzitter van de organisatie Vlamingen in de Wereld, heeft zaterdag het Gulden Spoor voor culturele uitstraling gekregen. Die prijs wordt uitgereikt door de Beweging Vlaanderen-Europa, die het Gulden Spoor elk jaar schenkt aan verdienstelijke Vlamingen "die een opmerkelijk spoor trekken op sociaal-economisch, algemeen maatschappelijk of cultureel terrein".

Jan van Doren, die rechten en economische wetenschappen studeerde aan de KU Leuven, begon zijn professionele loopbaan als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Antwerpen om daarna de journalistiek in te gaan, eerst bij De Tijd en later bij Trends. Na een tiental jaren maakte hij de overstap naar het toenmalige Vlaams Economisch Verbond, het huidige Voka. Bij die Vlaamse ondernemersorganisatie werd hij adjunct-directeur van het Kenniscentrum. Momenteel leidt hij als directeur Voka Metropolitan, het netwerk van Vlaamse ondernemingen in en rond Brussel.

"Met dit Gulden Spoor wil onze organisatie haar waardering uitdrukken voor het niet altijd even opvallende, maar wel zeer waardevolle werk dat Jan van Doren via het mondiale netwerk van Vlamingen in De Wereld de voorbije jaren leverde ... ", zegt An De Moor, voorzitter van de Beweging Vlaanderen-Europa. De organisatie ondersteunde duizenden Vlamingen in het buitenland en stimuleerde hen om als "volksambassadeur" Vlaanderen en de Vlaamse cultuur "internationaal beter op de kaart te zetten", klinkt het.

De uitreiking van de Gulden Spoor kadert binnen de elfdaagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. Recente voorgangers van de nieuwe Gulden Spoordrager zijn onder meer Louis Verbeeck, Gwy Mandelinck, Miel Cools, Chris Lomme, Jef Gabriëls, Jan Dewilde en Jan Verheyen.

Lees meer