Jean-Marie Dedecker (r.) naast N-VA-Kamerlid Theo Francken.
BELGA Jean-Marie Dedecker (r.) naast N-VA-Kamerlid Theo Francken.

Jean-Marie Dedecker vernietigend voor N-VA: "Platte volksverlakkerij”

Kamerlid Jean-Marie Dedecker noemt de keuze van N-VA om onderhandelingen aan te vatten met CD&V en Open Vld en dus te gaan voor een voortzetting van de Zweedse coalitie “platte volksverlakkerij”. Dat zegt hij aan de Krant van West-Vlaanderen en aan Belga. Dedecker werd op 26 mei nog verkozen op de West-Vlaamse N-VA-lijst, maar zetelt als onafhankelijke.

Dedecker is al langer voorstander om het Vlaams Belang een kans te geven mee te regeren. Maar dat gebeurt dus niet, N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt een coalitie met de extreemrechtse partij “onmogelijk”.

Maar “als het zo zit, moeten we geen verkiezingen meer organiseren hé. Dat zijn verloren kosten”, zegt de West-Vlaming aan de regionale krant. “Dit is een compleet gemiste kans. Platte volksverlakkerij. En het ligt zowel aan de N-VA als aan de anderen. Geen enkele partij wil een coalitie vormen met het Vlaams Belang erbij, maar De Wever had dan ook kunnen achteroverleunen en zeggen: vorm nu zelf maar een regering. Hij heeft de sleutel in handen.” 

Tegenover Belga spreekt Dedecker zelfs over een “dictatuur”. “Men legt het resultaat van de verkiezingen naast zich neer, zoals dat ook in dictaturen gebeurt. Waarom doen we dan nog verkiezingen?”, foetert hij. “Het was een unieke kans om te kijken of het zou lukken met Vlaams Belang, en om een einde te maken aan de zwarte zondagen”, meent Dedecker, die verwijst naar de neergang van Geert Wilders in Nederland na een periode van gedoogsteun aan een minderheidsregering.”

“Postjespakkerij”

Dedecker spreekt over “postjespakkerij van enkele afgedankte voorzitters, Rutten en Beke” en waarschuwt de N-VA voor de gevolgen op federaal vlak. “Als er nu geen federale regering kan gevormd worden en er nieuwe federale verkiezingen komen, dan vrees ik dat de N-VA gedecimeerd wordt. Dit kan toch niet? Een mislukte regering, en ze doen doodgemoedereerd verder!”

Dedecker benadrukt dat hij verkozen is als onafhankelijke op een N-VA-lijst “precies om mijn mening over de N-VA te kunnen zeggen. En ik blijf onafhankelijk”. “Ik ben het eens met 80 procent van hun standpunten, ook over wat bijvoorbeeld over integratie en het M-decreet in de startnota staat”, klinkt het nog.

122 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Franc saas

    De Decker zegt wat hij denkt , niettegenstaande hij als onafhankelijke op de NVA staat ! en volgens mij heeft hij toch weeral eens gelijk.3 verliezende partijen en 3 partijen die aan de val van de regering liggen , gaan het nu opnieuw proberen,dus duidelijker kan het niet ...verliezers vechten om de postjes en de centen , veel centen !!

  • Stephan de Bruyn

    Wat mij enorm stoort, is de grensloze arrogantie waarmee jullie antwoorden op vele reacties..., de schaamte voorbij! Wat meer nederigheid zou hier wel op zijn plaats zijn! Dit heeft niets meer te maken met democratie, maar een onderlinge dictatuur van traditionele partijen, die enkel uit zijn op zelfverrijking, en de gewone hardwerkende mens de mond snoeren!!!!!!!!!!!!!!!!

Lees meer