Jean-Paul Van Avermaet werd officieel voorgesteld tijdens een persconferentie.
BELGA Jean-Paul Van Avermaet werd officieel voorgesteld tijdens een persconferentie.

Jean-Paul Van Avermaet nieuwe CEO van Bpost: “Koers zal niet drastisch veranderen”

Jean-Paul Van Avermaet is de nieuwe CEO van Bpost. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Hij maakt de overstap van beveiligingsbedrijf G4S en volgt daarbij Koen Van Gerven op. Met Van Avermaet wordt voor een manager gekozen die in het verleden niet vies was van hervormingen. “We zochten en vonden een uitstekende ‘peoplemanager’”, klinkt het op de persconferentie in het postsorteercentrum van Neder-Over-Heembeek.. Wanneer Van Avermaet precies van start gaat, is nog niet duidelijk.

Van Avermaet is ook voorzitter van Voka in Vlaams-Brabant. In het verleden werd hij al genoemd als mogelijke CEO van de NMBS.

Van Avermaet was in zijn nopjes. “Bpost is een prachtig bedrijf met een solide basis, dat wel heel veel uitdagingen voor zich heeft”, zei hij in een korte speech. Als grootste uitdaging noemde Van Avermaet de digitalisering. Met tevreden medewerkers, een goeie dienstverlening voor alle burgers en gezonde financiële resultaten kan Bpost volgens hem succesvol zijn.

“Strategie ligt vast”
Bpost zit in volle transformatie en probeert de dalende postvolumes te compenseren door op e-commerce in te zetten. Van Avermaet zal die koers blijven volgen. “De strategie ligt vast en de implementatie is al begonnen. We zien dat de eerste resultaten in de juiste richting gaan. Het zou raar zijn mochten we nu in een andere richting gaan.”

Voorzitter François Cornelis zei dat het postbedrijf “boven alles een peoplemanager” wilde om Koen Van Gerven op te volgen. Maar de CEO moest ook ervaring hebben als zakenman. “Hij heeft getoond dat hij het charisma, leiderschap en de competenties heeft”, klonk het. Het benoemingscomité koos unaniem voor hem uit vier kandidaten.

Outsider
Met Van Avermaet werd gekozen voor een outsider. Jos Donvil, de topman van de Waalse kabelmaatschappij, gold in de pers als favoriet om Van Gerven op te volgen. Er is nu echter gekozen voor een Vlaming omdat de voorzitter van Bpost (François Cornelis; nvdr) al Franstalig is. 

Het mandaat van Van Gerven loopt eind februari af. Hij laat zijn bedrijf achter met een hoop uitdagingen. Zijn overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial - kostprijs: 820 miljoen euro - bleek een flop. De Amerikanen boeken meer verlies dan gedacht. De brievenpost stuikt in ons land sneller ineen dan verwacht. Er is een hoop sociale onrust binnen het bedrijf en ook de beurskoers blijft een zorgenkind.

Enveloppe van 500.000 euro
Toch zal Van Gerven bij zijn vertrek nog een enveloppe van 500.000 euro meekrijgen. Zo’n clausule staat in het contract van bijna elke CEO, zegt professor strategische HR Dirk Buyens. “Als je een jaar lang wil beletten dat je topman naar de concurrentie gaat, moet je ongeveer een jaarloon betalen.” 

Oppositiepartij PVDA eiste ruim twee maanden geleden dat Bpost de bewuste clausule in het contract zou schrappen. “Van Gerven kreeg al 600.000 euro bij de start van zijn mandaat, terwijl een postbode maar zo’n 1.400 euro netto binnenhaalt. Bovendien heeft Van Gerven heel slechte resultaten geboekt”, liet kamerlid Raoul Hedebouw toen optekenen.

Net vandaag raakte bekend dat Bpost tijdens het derde kwartaal de omzet met 0,9 procent zag stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 881,5 miljoen euro. De bedrijfswinst daalde met ruim een kwart (26,4 procent) tot 38,4 miljoen euro. Beide cijfers liggen iets hoger dan wat analisten verwacht hadden. Volgens Van Gerven zit de groep “op schema in haar omvorming tot een wereldspeler op het vlak van e-commercelogistiek”.

Portret van de nieuwe CEO
Van Avermaet is van oorsprong Oost-Vlaming. Hij studeerde af als handelsingenieur aan de KU Leuven en behaalde een MBA aan de Vlerick Management School.

Hij startte zijn loopbaan in de catering- en reiswereld. Hij nam functies waar bij Aviapartner, Rail Gourmet en Compass Group, alvorens in maart 2005 CEO te worden van het beursgenoteerde Carestel Group. Daar zette hij een moderniseringsoperatie op poten.

In juni 2010 werd hij managing director van G4S Secure Solutions Belgium en sinds februari 2012 eveneens van de Luxemburgse tak. Vanaf 2014 nam hij tevens de Cash Solutions-activiteiten in België onder zijn hoede. Ook hier startte Van Avermaet een hervormingsoperatie, door de focus op de klant te leggen en met de ontwikkeling van nieuwe diensten en activiteiten. Sinds begin 2016 is hij lid van het G4S European Executive Team en Cluster Managing Director voor België, Frankrijk, Luxemburg en Marokko.

Van Avermaet heeft ook heel wat andere mandaten, zoals voorzitter bij de BVBO (Beroepsvereniging van bewakingsondernemingen) en vicevoorzitter van het Festival van Vlaanderen - Brussel. Daarnaast is hij bestuurder bij Voka vzw, Voka Metropolitan, De Lijn, Agentschap voor Integratie & Inburgering, Casco Phil, Odisee en Select HR.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Philippe cauwels

    De uitredingspremie moet gewoonweg worden geschrapt ! Al jaren zijn zakken gevuld op de kap van het personeel en bovendien meer als 820000€ verspeeld aan een Amerikaans grapje , en bovendien hier in belgie de post ten onder gebracht met alsmaar minder gerespecteerd personeel aan te werven als er al werden aangenomen want vele gepensioneerden werden gewoon niet meer vervangen ! Een gepensioneerd postbode

  • Gerry Cle

    Een zeer bekwaam man. Hij is nog niet in dienst en hij weet al dat de huidige strategie de juiste is. Veel sterkte toegewenst aan Van Gerven die met 'amper' 500 000 euro op zoek mag naar een nieuwe job.

Lees meer