Jonge gewapende overvallers krijgen tot vijf jaar cel

De correctionele rechtbank heeft de 19-jarige Ismaila B. uit Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar cel voor zes gewapende overvallen. Vier kompanen, die hem bij een of twee hold-ups hielpen, kregen celstraffen tot drie jaar.

Axa
De politie kwam de beklaagden op het spoor na de gewapende overval op een Axa-bankkantoor in Brasschaat op 3 januari. Vier gemaskerde daders hadden de zaakvoerder bedreigd met een pistool en hem gedwongen om de kluis te openen. De buit bedroeg 15.000 euro. De overvallers sloegen volgens getuigen op de vlucht met twee Volkswagens.

Trackingsysteem
De auto's bleken verhuurd te zijn aan Rachid B. uit Antwerpen. Via het trackingsysteem in de wagens kwam de politie te weten dat de auto's zich inderdaad in de buurt van de bank bevonden op het moment van de overval.

Een telefoontap op de gsm van Rachid B. leerde de speurders dat er een nieuwe overval gepland werd. Op 25 januari reden Ismaila B., Achraf E.A., Rachid B. en Adelin N. naar het Argenta-bankkantoor in Wilrijk, maar de politie kon hen onderscheppen voordat ze tot de overval overgingen.

Twee Pizzahuts
Verder onderzoek wees uit dat Ismaila B. naast de bankoverval in Brasschaat en de mislukte poging in Wilrijk ook twee zonnebankcentra, een frituur en twee Pizzahutfilialen in het Antwerpse overvallen had in november en december 2007. Bij twee van die feiten had hij hulp gekregen van Kiamkumbatu M..

Vier slachtoffers, die zich burgerlijke partij hadden gesteld, kregen schadevergoedingen van in totaal bijna 22.000 euro toegekend. Het leeuwendeel daarvan moet Ismaila B. betalen. (belga/svm)

Lees meer