Jongeman (18) verzon gijzeling in Gent

De vermoedelijke gijzeling in Gent blijkt een valse melding van de 18-jarige man die vanochtend beweerde dat zijn vriend gegijzeld werd door vier mannen met kalasjnikovs. Dat werd vernomen bij het Gentse parket. De onderzoeksrechter heeft de tiener aangehouden, hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

De man die volgens de aangever het slachtoffer was, zegt dat er geen sprake was van bedreigingen of van mannen met kalasjnikovs. De 18-jarige houdt vol dat er kalasjnikovs waren, maar het gerecht hecht geen geloof aan die verklaring. Het gaat om een illegaal die onlangs veroordeeld werd voor drugsdelicten. Het wordt onderzocht of de man op het moment van de aangifte onder invloed verkeerde.

De drie mannen die uit de woning werden meegenomen, waren bewoners die niets met de zaak te maken hadden. "In de woning werden geen wapens of drugs aangetroffen", zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens. "Alleen de 18-jarige spreekt van vier mannen met kalasjnikovs. Het slachtoffer is uitvoerig verhoord en zegt dat er geen sprake was van gijzeling, bedreigingen of wapens. Er is geen enkele reden meer om het verhaal van de 18-aangever aan te nemen."

Twee jaar cel en geldboete
De tiener riskeert bij een veroordeling wegens valse aangifte tot twee jaar cel en een geldboete, en kan moeten opdraaien voor een deel van de kosten van de operatie. "We konden niet anders dan het verhaal zeer ernstig nemen. De man kwam zeer overtuigend over, en er werden heel veel mensen en middelen ingezet. We onderzoeken of de man onder invloed verkeerde toen hij de aangifte deed", zegt de parketwoordvoerster.

Lees meer