4 De verkenners van de scoutsgroep waren op weekend in De Hoge Rielen in de buurt van Turnhout. De wachtende ouders krijgen uitleg.
Ton Wiggenraad De verkenners van de scoutsgroep waren op weekend in De Hoge Rielen in de buurt van Turnhout. De wachtende ouders krijgen uitleg.

Jongen (15) sterft na aanrijding door trein op scoutsweekend

Een 15-jarige scout uit Mechelen is afgelopen nacht omgekomen na een aanrijding met een trein. Dat bevestigt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, aan onze redactie. Volgens de politie gaat het om een wanhoopsdaad.

De verkenners van de scoutsgroep Thila Coloma uit Mechelen waren op weekend in De Hoge Rielen in Kasterlee, in de buurt van Turnhout. In totaal waren een honderdtal leden van de scoutsgroep aanwezig, onderverdeeld in verschillende groepen. Eén verkenner, een 15-jarige jongen, verliet gisteren in de vroege avond om een nog onbekende reden de kampplaats met de fiets. De leiding is beginnen zoeken van zodra ze op de hoogte was van de verdwijning en heeft de politie verwittigd. 

De politie begon een zoekactie en er werd ook een BIN opgestart. Mensen uit de omgeving kregen bericht over de verdwijning van een jongen op een fiets. Uiteindelijk werd duidelijk dat de tiener door een trein was aangereden en volgde een bericht dat de zoekactie was gestaakt. De jongen werd met ernstige verwondingen naar het UZ Antwerpen gebracht, waar hij later is overleden. 

De aanrijding is niet aan een overweg maar op volle spoor gebeurd nabij de Lichtaartseweg in Herentals, meldt het parket van Antwerpen. De precieze omstandigheden van de aanrijding worden nog onderzocht, net als de reden waarom de jongen op zijn eentje met de fiets vertrokken was van het terrein waar zijn scoutsgroep verbleef. Volgens de politie gaat het om een wanhoopsdaad. 

4 De overweg in Herentals waar de aanrijding gebeurde.
Ton Wiggenraad De overweg in Herentals waar de aanrijding gebeurde.

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft voorlopig geen details over de omstandigheden van het ongeval en de aanleiding waarom de jongen het terrein heeft verlaten. “We werken mee met de politie om klaarheid te brengen”, aldus Van Reusel. 

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen wil nu in de eerste plaats haar medeleven betuigen tegenover de familie en de vrienden van het slachtoffer. “In tweede instantie stellen we alles in het werk om de leden van de scoutsgroep bij elkaar te brengen en alle ouders in te lichten. We willen de leden en leiding bijstaan bij hun verdriet en ondersteuning aanbieden.”

4 De eerste kinderen vertrekken met hun ouders. Het kamp zou sowieso aflopen vanmiddag.
Ton Wiggenraad De eerste kinderen vertrekken met hun ouders. Het kamp zou sowieso aflopen vanmiddag.

Het kamp zou sowieso aflopen vanmiddag, ouders zijn hun kinderen komen ophalen. “We weten niet wat er precies is gebeurd”, zegt een ouder. “Voor ons is op dit moment het belangrijkste dat onze kinderen goed zijn opgevangen. En dat is het geval geweest.”

De ouders werden eerst via e-mail op de hoogte gebracht, nadien werden ze ook individueel telefonisch gecontacteerd. “We appreciëren dat we vooraf verwittigd zijn”, zegt een andere ouder. “Zo konden we al eens nadenken hoe je over zo’n voorval moet praten met je kinderen.”

Mijn kinderen zitten in een andere groep dan de jongen, maar toch was er ook voor hen de nodige opvang en begeleiding voorzien. Gelukkig maar”, klinkt het bij nog een ouder. “Bij mezelf spookt het de hele tijd door mijn hoofd sinds ik het nieuws vernomen heb. Dus ik kan me inbeelden dat de kinderen er ook voortdurend mee bezig zijn. Ik hoorde mijn kinderen er ook al over praten. Zowel onderling als met de leiding. Dat is goed. Ze moeten er open over kunnen praten. Ze mogen deze gevoelens niet opkroppen.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.

4 Het parket onderzoekt de precieze omstandigheden van de aanrijding.
Ton Wiggenraad Het parket onderzoekt de precieze omstandigheden van de aanrijding.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MarliesSchoefs

    verschrikkelijk voor iedereen

  • Toke van gestel

    Waar je ook bent, lieve jongen, ik hoop dat je daar verlost bent van je innerlijke pijn, van de onrust in je jonge hart... Ik wens je naasten àlle warmte, kracht, begrip en respect toe bij dit ondraaglijk verlies. Dat ze rust en tijd krijgen voor ongeloof en tranen. Rode Neuzen ; laat dit spijtige voorval jullie extra steun geven om de psychische kwetsbaarheid van onze jongeren in de aandacht te houden. Ook sterkte aan jullie.

Lees meer