BELGA

Jongeren poetsen metrostation uit respect voor wijk

Een twintigtal kinderen en jongeren hebben deze voormiddag het metrostation Aumale in Anderlecht volledig gepoetst. Dat deden ze in het kader van 'Witte Tornado'. Die actie van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB moet jongeren sensibiliseren om meer respect te hebben voor de openbare ruimte.

Een twintigtal kinderen en jongeren van de Anderlechtse vzw Safa hebben metrostation Aumale volledig gepoetst. Ze hebben er onder meer vlekken verwijderd van het meubilair, de vloer gereinigd en vuilbakken leeggemaakt. Ze kregen daarvoor uitleg van GOM, de onderaannemer van vervoersmaatschappij MIVB die metrostations reinigt.

Ook preventie speelt een grote rol bij dergelijke acties. "We willen jongeren laten zien hoe belangrijk het is dat ze hun buurt proper houden", zegt Guy Sablon van MIVB. De maatschappij besteedt jaarlijks 4,9 miljoen euro om haar stations net te houden. "Onze stations worden minstens één keer per dag gekuist, maar vaak zie je dat na een uur al niet meer. Het is belangrijk dat we de burgerzin al van jongs af aan meegeven."

Boodschap doorgeven
Halima Rhomari is de coördinatrice van vzw Safa, die activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot 18 jaar. "We willen dat kinderen zoveel mogelijk leren over hun wijk, ook over het proper houden ervan", zegt ze. "Zij geven die boodschap dan weer door aan hun ouders, vriendjes en buren."

Rania (9) en haar vriendjes moeten kauwgum van de vloer schrapen. "Leuk, maar toch ook een beetje vies", klinkt het bij de kinderen.

Lees meer