Hassan Aarab (CD&V)
cd&v Hassan Aarab (CD&V)

Joodse organisaties dienen klacht in tegen Aarab (CD&V)

De vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap hebben besloten een klacht in te dienen tegen de Antwerpse CD&V'er Hassan Aarab, ondanks zijn recente excuses. Dat meldt Joods Actueel vandaag . Ook de Belgische Liga tegen het Antisemitisme liet vanmiddag weten dat hij een klacht wil indienen. De Liga vraagt ook dat CD&V Aarab uit de partij zet.

Aarab had op Facebook begrip getoond voor de uitroeiing van de joden door Hitler. Eli Ringer van het Forum der Joodse Organisaties liet aan Joods Actueel weten dat er nu een klacht wordt voorbereid voor negationisme, antisemitisme, oproep tot haat en racisme.

Intussen heeft Aarab zijn excuses aangeboden. "Dat gebeurde pas na de storm van kritiek waardoor zijn excuses geveinsd overkomen", zegt Ringer. "Gisterenavond stelde Aarab nog tegen Gazet Van Antwerpen dat er niets mis was met zijn uitspraken."

Ook Joël Rubinfeld, voorzitter van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme, laat vandaag weten dat er een klacht zal worden ingediend tegen Hassan Aarab van CD&V wegens zijn antisemitische uitspraken op Facebook. De Liga vraagt dat Aarab definitief als partijlid uit de CD&V wordt gezet.

Interfederaal Gelijkekansencentrum
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft eveneens contact opgenomen met Hassan Aarab, lid van de CD&V-afdeling van Deurne, na zijn uitspraak op Facebook over de uitroeiing van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Meneer Aarab heeft spijt van die uitspraak. Hij verbindt zich ertoe om contact op te nemen met de joodse gemeenschap, met het oog op een zo groot mogelijk herstel", meldt het Interfederaal Gelijkekansencentrum in het persbericht. Zij zullen geen klacht indienen.

"Als veralgemeningen leiden tot uitspraken die aanzetten tot haat, geweld en discriminatie, kan dat niet alleen moreel en deontologisch worden veroordeeld", stelt het Gelijkekansencentrum, "het kan ook strafrechtelijk worden vervolgd. Ook negationistische uitspraken zijn strafbaar."

"De morele en intellectuele autoriteit van politici moet hen er net toe aanzetten om een grotere verantwoordelijkheid op te nemen en zulke uitspraken krachtig te bestrijden. Daarom veroordeelt het Centrum de uitspraken van Hassan Aarab. Geen enkele publieke figuur kan de gevolgen van zijn uitspraken uit de weg gaan."

Hassan Aarab heeft het Centrum verzekerd dat hij persoonlijk contact zal opnemen met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap om een constructieve dialoog aan te gaan, aldus het persbericht. "Het Centrum verkiest zulke stappen altijd boven juridische stappen, behalve als het om ernstig geweld gaat of bij een herhaling van de feiten. Het Centrum zal geen klacht indienen in dit dossier, maar zal het wel op de voet blijven volgen."


Lees meer