Justitie plakt elk jaar 22 miljoen euro aan postzegels

De federale overheidsdienst Justitie geeft jaarlijks nog altijd 22 miljoen euro uit aan post­zegels. En dat cijfer lijkt amper af te nemen. "Zulke kosten zijn niet meer van deze tijd. Er zijn genoeg digitale alternatieven", zegt Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne vandaag in Het Nieuwsblad.

De Belgische parketten, rechtbanken, gerechtshoven en ­andere justitiediensten sturen jaarlijks nog een gigantische hoeveelheid gewone, aangetekende en internationale brieven en pakjes. In moeilijke budgettaire tijden moet de FOD Justitie daardoor jaarlijks 22 miljoen euro aan portkosten uitgeven.

"Dat is een enorme kost, zeker als je ziet dat het Justitie op veel andere domeinen aan geld ontbreekt", zegt Vincent Van Quickenborne die de cijfers opvroeg bij Justitieminister Koen Geens. "Het is niet meer van deze tijd om zo veel geld te verspillen aan post­zegels."

In Het Nieuws van VTM deed het Open Vld-Kamerlid er trouwens nog een schepje bovenop. Daar erkende Van Quickenborne dat minister van Justitie Koen Geens allerlei plannen heeft, maar dat "een echte minister niet wordt afgerekend op zijn woorden maar op zijn daden".

Begin juni drongen de parlementsleden van Open Vld en N-VA nog aan op een nieuw systeem. Zowel in burgerlijke als in strafrechtelijke rechtszaken zouden de vonnissen en arresten meteen via elektronische weg moeten worden verstuurd.

2
PHOTO_NEWS

"Portkosten al met 1 miljoen euro gedaald, maatregelen voor verdere daling"

In een reactie op de kritiek en de cijfers stelt het kabinet van minister Geens dat er al allerlei maatregelen zijn uitgewerkt of in uitwerking zijn. Vorig jaar was er ook al een lichte verbetering te zien.

"Het klopt dat de laatste jaren te trage vooruitgang is geboekt in het terugdringen van de portkosten, maar het jaar 2014 laat toch al 1 miljoen euro minder portkosten zien dan in 2013. Dit terugdringen kan gebeuren door de administratie te vereenvoudigen, door gebruik te maken van goedkopere posttarieven en door te informatiseren, waardoor er minder beroep gedaan moet worden op de papieren postverzending of ze goedkoper wordt".

"In de beleidsnota, het justitieplan, de informatiseringsnota en de potpourriwetsontwerpen, heeft de minister aangegeven op welke wijze hij daarin concrete resultaten wil boeken", klinkt het. Het kabinet wijst onder meer op de initiatieven rond de e-box (de elektronische brievenbus voor justitie en advocaten ) en de e-deposit (het elektronisch neerleggen van conclusies). "Door elektronisch te werken zullen we meer dan 10 miljoen euro portkosten sparen, maar vooral ook sneller en efficiënter kunnen werken", klinkt het.

2 Minister Geens (Archiefbeeld).
BELGA Minister Geens (Archiefbeeld).

Lees meer