Minister Koen Geens.
VRT Minister Koen Geens.

Justitieminister Geens pleit voor aanpassen euthanasiewet: “In gifmoord terechtkomen is iets wat je niemand toewenst”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat de euthanasiewet voor verbetering vatbaar is. Dat heeft hij gezegd tijdens ‘De zevende dag’. Zo wil hij dat termen als ‘psychisch ondraaglijk lijden’ en ‘medisch uitzichtloos’ beter gedefinieerd worden en pleit hij voor een betere begeleiding van artsen die bij dergelijke procedures betrokken zijn. “Want in een gifmoord terechtkomen is iets wat je niemand toewenst”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Geens deed de uitspraak in de marge van het euthanasieproces dat momenteel gevoerd wordt voor het Gentse hof van assisen. Daar staan drie artsen terecht op beschuldiging van gifmoord op Tine Nys, een jonge vrouw die op 27 april 2010 euthanasie kreeg op basis van psychisch lijden.

Term

Geens pleit voor een aanpassing van de euthanasiewet van 2002, want dat de artsen terechtstaan voor gifmoord is volgens hem iets “wat je niemand toewenst”.


“De term ‘medisch uitzichtloos’ is iets wat door de wetgever een beetje beter ingevuld moet worden”, aldus Geens. “En de artsen die dat moeten waarmaken op het terrein moeten iets beter worden begeleid zodat ze zich geruster kunnen voelen als ze zo een handeling stellen. In de euthanasiewet staan ook geen straffen.”

95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van de Velde

    De zaak werd aan het rollen gebracht door de klacht van een familielid met burgerlijke partijstelling; de kamer van inbeschuldigingstelling heeft die klacht gegrond bevonden en de beslechting van de zaak doorverwezen naar het assisenhof; alles gebeurd volgens de wet. Buitenstaanders zoals de paus, opus dei of zelfs de minister van Justitie hebben daar geen vat op.

  • Peter Hegge

    Hadden we maar meer van deze bekwame als beleidsmakers ipv, grootpraters, splitsers, vingerwijzende, onheilspellende, en doemdenkende leiders als nu. De enige die waardig zijn job uitvoert. Neen, ik ben zeker geen cdenv kiezer.

Lees meer