Open Vld stemde tegen. “Mijn partij wil geen lapmiddeltjes", aldus Goedele Liekens.
BELGA Open Vld stemde tegen. “Mijn partij wil geen lapmiddeltjes", aldus Goedele Liekens.

Kamer keurt resolutie over spreidingsplan migranten goed

De plenaire Kamer heeft een resolutie goedgekeurd die de regering oproept zich aan te sluiten bij het spreidingsplan voor migranten die uit de Middellandse Zee worden gered. De tekst kreeg de steun van Ecolo-Groen, PS en sp.a, MR, CD&V, cdH, PVDA en DéFI. Open Vld, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

In september sloten Malta, Italië, Duitsland en Frankrijk een akkoord over een tijdelijk mechanisme om migranten die op zee worden gered te spreiden. Het initiatief kwam er omdat reddingsschepen met migranten soms vele dagen doelloos op de Middellandse Zee ronddobberden. Italië en Malta wilden hun havens immers pas openen nadat ze concrete toezeggingen gekregen hadden dat andere lidstaten een deel van de opvarenden zouden overnemen.

Het nieuwe mechanisme moet zorgen voor een meer geordende aanpak en een automatische spreiding van de migranten voor de verwerking van hun asielaanvraag. De goedgekeurde resolutie vraagt nu aan de regering in lopende zaken dat België zelf zal aanbieden om een deel van de geredde migranten op te vangen.

“Geen lapmiddeltjes”
Aan de goedkeuring ging een lang debat vooraf. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zag absoluut het nut niet in van de resolutie. Integendeel, ze brengt huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in een slechte onderhandelingspositie binnen Europa over de herziening van de Dublin-regeling. Daarbij viseerde Francken CD&V en MR, de coalitiepartners van De Block. Francken gelooft ook dat het spreidingsplan mogelijk mensensmokkel stimuleert.

Voor Open Vld stelde Goedele Liekens dat haar partij "geen lapmiddeltjes" wil. Ze is wel voorstander van een Europese samenwerking rond asiel en migratie. "Alle lidstaten moeten hun steentje bijdragen", verklaarde Liekens. Waarop de liberalen dus tegen de tekst stemden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer