Peter De Roover.
BELGA Peter De Roover.

Kamercommissie keurt resolutie goed met wisselmeerderheid: N-VA stemt tegen, PS onthoudt zich

De kogel is na een debat van ruim drie uur dan toch door de kerk: de Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde met een alternatieve meerderheid een resolutie goed die het VN-migratiepact steunt. Er waren 10 stemmen voor, 4 tegen en 3 onthoudingen. N-VA stemde zoals aangekondigd tegen. De PS onthield zich omdat die partij liever het migratiepact zonder enig voorbehoud ziet goedgekeurd worden. Morgen stemt de volledige Kamer over de resolutie. 

De tekst krijgt de steun van CD&V, Open Vld, MR, Ecolo-Groen, sp.a en cdH. De PS heeft zich onthouden. Vlaams Belang diende amendementen in om het pact niet te steunen, maar die haalden het niet. N-VA onthield zich bij de stemming van die Vlaams Belang-amendementen.

De resolutie steunt het VN-migratiepact. Daarnaast vraagt de tekst om verder overleg met de EU-lidstaten die het pact steunen. Zo moet dan  een ‘explanation of position’ tot stand komen, die voor extra verduidelijking zorgt.

“N-VA gedroeg zich als klein kind”
“Met N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech, noch in New York”, liet Peter De Roover tijdens het voorgaande debat optekenen. “De N-VA plooit niet wanneer het gaat om de fundamenten van de democratie. Er moet ruimte blijven om grenzen te beschermen, want dat is de kern van nationale soevereiniteit. Ik ben er vast van overtuigd dat een brede groep in de bevolking het belang daarvan ten volle onderschrijft.”

De felste tegenstand kwam van Kristof Calvo (Groen). “De MR, de Open Vld en de CD&V toonden zich bijzonder mild tegenover N-VA, zij wilden nog via het parlement een oplossing zoeken. En dat terwijl de N-VA zich gedroeg als een klein kind, als een totaal deloyale partner. Er zijn veel partijen die zich met deze tekst moedig en open opstellen. Maar dan moet N-VA ook kleur bekennen, vind ik. Ofwel is dat de moed om de stekker eruit te trekken, ofwel is dat de moed om nog eens van gedacht te veranderen en het pact te steunen.”

Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens wilde van Geert Bourgeois dan weer horen wat de impact van de federale regeringscrisis op de Vlaamse regering zou zijn. Het antwoord? “Geen.” Zonder meer een van de kortste reacties ooit in een parlement.  

214 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Heidi Werbrouck

    Els Verhoort, integendeel! De PS wil de resolutie (niet het pact) niet goedkeuren omdat ze helemaal geen resolutie willen toevoegen. Ze willen enkel het pact zonder bijkomende opmerkingen, een blanco cheque dus voor de VN.

  • Jacqueline Herck

    Eigenlijk wordt alles duidelijk door naar het origineel document te kijken. Het meest voorkomend belangrijk woord is commitment. Als je dit opzoekt dan krijg je als vertaling verbintenis, verplichting, belofte, gelofte, engagement, verplichting, verbintenis.... en dan komen ze zeggen dat het niet bindend is?

Lees meer