2 Karel Van Eetvelt, Unizo.
PHOTO_NEWS Karel Van Eetvelt, Unizo.

Karel Van Eetvelt: "FGTB kiest voor oorlogsscenario"

"Men kan niet claimen dat men zich als sociale partner gedraagt en dan slag om slinger het omgekeerde doen", zo zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in 'De Ochtend' op Radio 1, over het dreigende discours van de Waalse socialistische vakbond FGTB. Die wil volgens hem enkel de confrontatie.

Dat er weer gedreigd wordt met acties door de vakbonden kan Karel Van Eetvelt van de KMO-federatie Unizo maar matig bekoren. "Met protestacties heb ik op zich geen probleem. Maar als de acties betekenen dat men binnen bedrijven mensen het werk moeilijk gaat maken, of dat men gaat zorgen dat mensen niet op hun werk geraken via stakingen, heb ik daar helemaal geen begrip voor. Voor mij betekent dat dat ze zich niet houden aan de afspraken die we gemaakt hebben."

Hoewel Van Eetvelt niet uitgaat van een stakingsscenario, is er hier en daar al sprake van een nieuwe nationale betoging en een algemene staking. De Unizo-topman doet dat af als "het opbod van de Waalse socialistische vakbond". "Die kijken alleen naar zichzelf en houden geen rekening met de situatie van de bedrijven. Zij kiezen voor een oorlogsscenario en willen enkel de confrontatie. Ik betreur dat. Men kan niet claimen dat men zich als sociale partner gedraagt en dan slag om slinger het omgekeerde doen."

Als de acties betekenen dat men gaat zorgen dat mensen niet op hun werk geraken via stakingen, heb ik daar helemaal geen begrip voor

Karel Van Eetvelt, Unizo
2 Marc Goblet van de FGTB en Karel Van Eetvelt van Unizo.
BELGA Marc Goblet van de FGTB en Karel Van Eetvelt van Unizo.

"Akkoord op de helling"

Toch houdt Van Eetvelt de boot nog even af. "Ik wil eerst zien of het niet enkel spierballengerol is. Ik hoop in elk geval dat de vakbonden waarmee wij het sociale akkoord gesloten hebben zich niet laten intimideren." Dat akkoord dreigt in elkaar te stuiken als de grote vakbonden die felle houding blijven aannemen. Voor kmo's betekende het akkoord vooral sociale rust en stabiliteit, zegt Van Eetvelt. Als dat zou wegvallen, verliest het voor Unizo zijn waarde.

Van Eetvelt besluit: "Men moet stoppen met het opbod. We vragen dat iedereen zich aan akkoord houdt en dat de regering het integraal uitvoert."

Ik hoop in elk geval dat de vakbonden waarmee wij het sociale akkoord gesloten hebben zich niet laten intimideren

Karel Van Eetvelt, Unizo

Lees meer