Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open VLD). Het kartel sp.a/Groen zette de onderhandelingen met Open Vld en CD&V in Gent vandaag tijdelijk stop. Een voorstel van De Clercq en CD&V over de verdeling van het schepencollege deed de deur dicht.
Belga Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open VLD). Het kartel sp.a/Groen zette de onderhandelingen met Open Vld en CD&V in Gent vandaag tijdelijk stop. Een voorstel van De Clercq en CD&V over de verdeling van het schepencollege deed de deur dicht.

Kartel sp.a-Groen schort formatiegesprekken op “vanwege Open Vld”: “Dit is niet ernstig”

In Gent heeft het linkse kartel (sp.a en Groen) de formatiegesprekken opgeschort met Open Vld. De liberale kopman Mathias De Clercq had dit weekend een voorstel gedaan over de samenstelling van het stadsbestuur. En de vraag van De Clercq was te hoog, vindt het kartel. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Clercq vroeg niet alleen de sjerp, maar ook superschepenen. Voor zijn compagnon de route, de CD&V, vroeg hij de schepen van Cultuur. Het is een publiek geheim dat Mieke Van Hecke dat schepenambt graag zou uitoefenen. Maar het voorstel viel dus bij het kartel op een koude steen. 

“In het voorstel dat Open Vld dit weekend overmaakte aan sp.a-Groen, haalde Mathias De Clercq zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig”, klinkt het in een persbericht. 

In het voorstel dat Open Vld dit weekend overmaakte, haalde Mathias De Clercq zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig

Het linkse kartel (sp.a en Groen)

Formateursnota

Ook inhoudelijk ergerde het kartel zich aan de weinige vooruitgang die de voorbije weken werd gemaakt. “We hebben constructief onderhandeld over een visie voor Gent. Tot nog toe zonder veel resultaat. Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad”, aldus Filip Watteeuw. Ook sp.a’er Rudy Coddens stelt zich vragen bij de gang van zaken. “De voorbije weken verliepen de inhoudelijke gesprekken moeizaam. Het kartel sp.a-Groen wil nu duidelijke keuzes maken en ambitie tonen.”

Groen-boegbeeld Filip Watteeuw zal een formateursnota opstellen en aan Open Vld voorleggen. Het kartel blijft de CD&V van Mieke Van Hecke niet direct betrekken. De christendemocraten zijn mathematisch gezien niet nodig voor een meerderheid in Gent, waar een vervolg op het huidige paars-groene bestuur met 36 van de 53 zetels in de gemeenteraad een brede meerderheid vertegenwoordigt.

Samenwerking met N-VA?

Indien nieuwe gesprekken tussen het kartel en Open Vld/CD&V niet mogelijk zijn, worden de mogelijkheden voor een Gentse coalitie mathematisch beperkt tot een meerderheid van het kartel met de N-VA van Anneleen Van Bossuyt. Tenzij de samenwerking tussen Open Vld en CD&V wordt herzien. 

Het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan Open Vld als gesprekspartner. Maar als zij de deur dichtslaan, zal er met anderen gesproken moeten worden

Gents sp.a-kopstuk Joris Vandenbroucke

Gents sp.a-kopstuk Joris Vandenbroucke sluit die samenwerking met N-VA niet uit. “Het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan Open Vld als gesprekspartner. Maar als zij de deur dichtslaan, zal er met anderen gesproken moeten worden”, zei hij vanavond in Terzake. Een samenwerking met N-VA is echter “voorlopig niet aan de orde”. 

“Zo vaag De Clercq is gebleven op inhoudelijk vlak, zo gretig toont hij zich als het gaat om de samenstelling van het toekomstig stadsbestuur”, aldus Vandenbroucke nog. “Die nota ontbeerde elke link met de realiteit.”

Open Vld en CD&V zien “geen reden” om de coalitiegesprekken met het linkse kartel stop te zetten. De Clercq spreekt van “een nummertje” van het kartel.

149 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Faes

    VLD heeft niet de meeste zetels ,een beetje bescheidenheid ipv arrogantie zou veel beter overkomen. Groen moet niet plooien en de burgemeester leveren en dat zijn feiten .

  • Willy Slachmuylders

    Neem PVDA erbij ! Alles opgelost ! Sensatie verzekerd !!!

Lees meer