12 Het kasteel van Argenteuil bij de verkoop in 2004.
Vangroenderbeek Eddy Het kasteel van Argenteuil bij de verkoop in 2004.

Kasteel van Argenteuil staat te koop: minstens 20 miljoen euro, en dan moet het nog gerenoveerd worden

Het kasteel van Argenteuil, ooit de residentie van koning Leopold III, staat opnieuw te koop. Dat schrijft De Tijd. Verkoper is de excentrieke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart (80), de vroegere topman van de beursgenoteerde holding Floridienne en een nazaat van Ernest Solvay. Hij verwierf het kasteel vijftien jaar geleden voor "amper" 7,8 miljoen euro. Nu zou de vraagprijs minstens 20 miljoen euro bedragen. Het wordt daarmee één van de duurste woningtransacties voor ons land.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Argenteuil kende een turbulente geschiedenis. Voor koning Leopold III en zijn tweede vrouw Lilian Baels was het ruim veertig jaar een gouden kooi, schrijft De Tijd. Alle opeenvolgende regeringen wilden de gevallen koning zo veel mogelijk uit het zicht. Leopold III gebruikte Argenteuil in Waterloo als uitvalsbasis voor zijn exotische reizen en museum voor zijn reissouvenirs.

Na het overlijden van Leopold III in 1983 en prinses Lilian in 2002 droomden hun kinderen ervan van Argenteuil een memoriaal ter ere van hun vader te maken. Maar dat zag de overheid niet zitten. Het kasteel werd daarop helemaal leeggehaald -zelfs de klinken zouden verdwenen zijn- waarna de regering besloot om het domein van 140 hectare in 2004 openbaar te verkopen.

Delwart kocht het en organiseerde er bijeenkomsten van zijn stichting (Foundation Delwart), die aan ecologisch onderzoek doet. Maar volgens De Tijd wegen de onderhoudskosten zwaar door en dringt een miljoenenrenovatie zich op.

12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy
12
Vangroenderbeek Eddy

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Statham

    Dat is een koopje.

  • Marc Statham

    Zeer mooi, moet een droom zijn daar in te wonen.

Lees meer