Kerncentrale in Doel
© Bart Leye Kerncentrale in Doel

Kerncentrales vinden geen verzekeraar: “Onaantrekkelijk risico”

De Belgische kerncentrales moeten zich waarschijnlijk vanaf volgend jaar beter verzekeren, maar ze vinden geen verzekeraar die het risico wil dekken. Dat schrijft De Standaard vandaag. 

De huidige verzekeringsregeling voor kerncentrales gaat uit van een objectieve aansprakelijkheid, waarbij een slachtoffer geen fout moet bewijzen. In ruil is de aansprakelijkheid beperkt. Anne Bonet, adviseur-generaal bij de FOD Economie, zegt dat die regeling er is gekomen om het ­"financieel overleven" van de sector te verzekeren.

De aansprakelijkheid is beperkt tot 1,2 miljard euro. Dat is maar een fractie van de kostprijs van een zwaar kernongeval, hoe klein de kans daarop ook is, waardoor die regeling al vaker bekritiseerd is. Een verbetering van die verzekering zit er wel aan te komen. In 2004 werd in een protocol bij het verdrag dat de wettelijke aansprakelijkheid op het vlak van kernenergie internationaal regelt, afgesproken dat de dekking voor lichamelijke schade na een kernongeval wordt uitgebreid van tien naar dertig jaar.

De verwachting bij Engie Electrabel is dat dit protocol vanaf volgend jaar - na ­ratificatie door Italië - in werking treedt, en dat is een probleem. "Er is onvoldoende ­interesse op de privémarkt", zei Marc Beyens, general counsel energy Belux bij Engie Electrabel, woensdag in een hoorzitting in de Kamer. "Deze verzekering kan vandaag niet gedekt worden en kan ook niet internationaal herverzekerd worden", bevestigt Peter Lodewijckx, directeur van Syban, het syndicaat van de verzekeraars van Belgische kerncentrales. "Kern­centrales worden beschouwd als een onaantrekkelijk risico. Een extreem kleine kans op een ongeval, en extreem grote ­gevolgen, verzekeraars haten dat."

Als gevolg daarvan is Engie Electrabel gaan aankloppen bij de Belgische overheid om daar een waarborg los te weken. Die is wettelijk geregeld, mits betaling van een fikse premie, en de staat ­behoudt het recht op de terugbetaling van zijn tussenkomst.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan arnouts

    Terecht dat ze geen verzekering vinden. Een crimineel die een overval/moord/diefstal pleegt neemt ook een groot risico en er zal geen enkele verzekering zijn die dit risico zal dekken Zo simpel is dat

  • jan arnouts

    Als ik zonder verzekering rijd dan wordt mijn wagen meteen in beslag genomen en mag ik het voor de rechtbank komen uitleggen. 7 oude, versleten, vol scheurtjes, gesaboteerde, vol betonrot en opgelapte kerncentrales die niet voldoende verzekerd zijn, wel die mogen rustig verder bollen. Man man man ... ik heb hier geen woorden voor. Sluiten die oude rommel!

Lees meer