2 Kim De Gelder.
belga Kim De Gelder.

Kim De Gelder stap dichter bij internering

Het openbaar ministerie verzet zich niet langer tegen een internering van kindermoordenaar Kim De Gelder (30). Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Standaard. 

Volgens Haentjens zijn vier onafhankelijke experts tot de conclusie gekomen dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar en schizofreen is. “Ik roep al tien jaar dat mijn cliënt ziek is. Ik ben blij dat er nu eindelijk wordt geluisterd.”

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. Haentjens had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. De jury oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis.

Nieuwe wet

De Gelder ging volgens zijn advocaat na de veroordeling verder achteruit en hij verhuisde de voorbije jaren enkele keren van gevangenis. Hij verblijft nu in de gevangenis van Gent, maar toen hij in 2017 in de gevangenis van Oudenaarde verbleef, diende de gevangenisdirecteur een verzoek tot internering in.

Dat werd mogelijk in de nieuwe interneringswet, en het is de kamer voor de bescherming van de maatschappij die daarover moet oordelen. Die beval vier gerechtsdeskundigen om De Gelder te onderzoeken. Volgens Haentjens is De Gelder voor de experts ontoerekeningsvatbaar en verzet het openbaar ministerie zich niet langer tegen een internering. 

Het parket Oost-Vlaanderen geeft geen commentaar om de sereniteit in de zaak te bewaren.

Hoger beroep

De zaak wordt op 13 mei behandeld door de kamer voor de bescherming van de maatschappij, die deel uitmaakt van de strafuitvoeringsrechtbank. De kamer zal De Gelder, zijn advocaat, het openbaar ministerie en de gevangenisdirecteur horen achter gesloten deuren.

De uitspraak valt normaal binnen de twee weken. Indien de kamer voor de bescherming van de maatschappij een internering beveelt, zou De Gelder eventueel in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) terechtkomen. Tegen het vonnis kan ook nog hoger beroep worden ingesteld. 

2 De advocaat van Kim De Gelder, Jaak Haentjes.
photonews De advocaat van Kim De Gelder, Jaak Haentjes.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • walter Bogaerts

    Goed zo, nu komt hij nooit meer vrij. Er is geen enkel team van psychiaters die de man gaan genezen verklaren.

  • maud hallett

    Beste oplossing voor de ouders van die jongen, beter zin probleem aanpakken

Lees meer