2
Photo News

Adriaenssens geconfronteerd met kardinaal Danneels

Het verhoor van kardinaal Danneels is vanavond rond 19.45 uur beëindigd, ongeveer tien uur nadat het begonnen was. Verschillende media berichten dat de prelaat althans voorlopig niet in verdenking is gesteld voor enig misdrijf, maar het Brusselse parket was niet bereikbaar voor commentaar. Kardinaal Danneels is de hele dag verhoord over een mogelijke doofpotoperatie binnen de kerk rond seksueel misbruik van kinderen.

Peter Adriaenssens is vannamiddag bij de federale gerechtelijke politie geconfronteerd geweest met kardinaal Godfried Danneels, die sinds 9.30 uur verhoord werd. Rond 17.15 uur verliet Adriaenssens het gebouw van de federale gerechtelijke politie.

"Ik kan en wil niks zeggen over de inhoud van die confrontatie. Het gerecht moet nu zijn werk doen", verklaarde de kinderpsychiater, die voorzitter was van de commissie die zich bezig hield met het seksueel misbruik in de kerk, toen hij buiten kwam. Adriaenssens benadrukte dat hij als getuige verhoord werd.
 
Danneels verrast
Over kardinaal Danneels wilde hij kwijt dat Danneels geschokt was. "Het is zeer moeilijk voor hem om te bedenken dat heel wat mensen dachten dat hij op de hoogte was en dat hij niets gedaan heeft. Hij is verrast dat feiten met zo'n ernst aan hem gelinkt worden", aldus Adriaenssens. "Iedereen moet nu zijn verantwoordelijk nemen om de zaken te laten vooruitgaan. Dat is de reden waarom de commissie een stap opzijgezet heeft", zei hij nog.
 
Zelf wist Adriaenssens niet dat hij vandaag verhoord zou worden. Rond 14.40 uur werd hij gebeld. "Men heeft me 's namiddags gebeld en gevraagd om onmiddellijk naar het bureau van de federale gerechtelijk politie te komen." (belga/odbs/adv)

2
BELGA

Lees meer