Walter Van Steenbrugge.
BELGA Walter Van Steenbrugge.

Advocaten slachtoffers overwegen cassatie

Meesters Christine Mussche en Walter Van Steenbrugge, die een aantal slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken vertegenwoordigen, overwegen in cassatie te gaan tegen het arrest dat de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vandaag heeft uitgesproken. Die verklaarde de huiszoekingen nietig die onderzoeksrechter De Troy op 24 juni 2010 liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis en de privéwoning en het kantoor van kardinaal Danneels in Mechelen.

De huiszoekingen kaderden in het gerechtelijk onderzoek dat de onderzoeksrechter voerde naar seksueel misbruik van kinderen en een doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke Kerk. "Het materiaal dat bij die huiszoekingen in beslag is genomen, heeft wel degelijk zijn belang", zegt meester Mussche. "Uit alle hoeken van de wereld krijgen wij materiaal waaruit blijkt dat de katholieke Kerk op de hoogte was van het kindermisbruik door haar geestelijken en er niet tegen heeft opgetreden. Tussen de documenten die in Mechelen in beslag genomen zijn, zit mogelijk ook materiaal in die zin."
 
De advocaten van de slachtoffers betreuren dan ook de beslissing van de KI en overwegen in cassatie te gaan. "We hebben al onderzocht of cassatie nog mogelijk is en dat blijkt het geval. Nu moeten we bekijken of we die stap ook effectief zetten en welke argumenten we dan zouden aanvoeren. Die beslissing zal in de komende dagen vallen", aldus nog meester Mussche. (belga/adb)

Lees meer