UNKNOWN

Duitse kerk geeft geld aan 950 slachtoffers pedofilie

In Duitsland krijgen zo'n 950 mannen en vrouwen die door priesters en andere medewerkers van de katholieke kerk seksueel misbruikt werden, een schadevergoeding. Dat meldt het katholieke persagentschap Apic onder aanhaling van het in Bielefeld verschijnende Westfalen-Blattes.

Een door het Duitse episcopaat opgerichte commissie behandelde zo'n 1.000 aanvragen voor schadeloosstelling. Die zijn nu allemaal verwerkt, waardoor er geen lopende zaken meer zijn.
 
In 95 procent van de gevallen wordt een schadevergoeding betaald, bevestigt Matthias Kopp, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. Die had een gemiddelde schadevergoeding van 5.000 euro vooropgesteld, maar in een aantal gevallen zal die beduidend hoger uitvallen.
 
Bedragen
Over het totale bedrag dat aan schadevergoedingen wordt uitgekeerd kan de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie niets zeggen, omdat het geld van de religieuze ordes en congregaties en van de 27 bisdommen rechtstreeks naar de slachtoffers gaat.
 
Het aartsbisdom Paderborn heeft volgens woordvoerder Agidius Engel aan 32 slachtoffers in totaal 209.000 euro betaald. "Wij proberen het geld van de daders te recupereren", aldus Engel.

Lees meer