Kerk neemt afstand van gedrag Vangheluwe, tehuis reageert verwonderd

De Kerk neemt "uitdrukkelijk afstand" van het gedrag van voormalig bisschop Roger Vangheluwe en andere daders van seksueel misbruik. Dat zegt Paul Quirynen, advocaat van de Belgische bisschoppen, op Radio 1 naar aanleiding van de nieuwe klacht tegen Vangheluwe. Het tehuis Huize Godtschalck is dan weer verbaasd over de klacht van een van zijn oud-bewoners tegen Roger Vangheluwe.

De nieuwe klacht is volgens Quirynen "schokkend nieuws". De Kerk neemt volgens de advocaat afstand van het gedrag van daders van seksueel misbruik en kiest "de kant van de zwakkeren en de slachtoffers". Ze toont ook de bereidheid om de wonden van de slachtoffers zowel emotioneel als financieel te verzorgen, klinkt het.

Verwondering
"We hebben het nieuws van de aanklacht met veel verwondering gehoord", zegt Guy Rabaut van Huize Godtschalck. "We zijn niet op de hoogte gebracht en weten weinig van wat er gebeurd is. Het is dan ook vroeg om verklaringen af te leggen, maar we kunnen nu al zeggen dat we het bijzonder erg vinden als het waar zou zijn."

Huize Godtschalck is verbaasd dat twee jaar na het uitbreken van het schandaal rond Roger Vangheluwe dit nieuws nog aan het licht komt. "We hebben namelijk zelf een rondvraag gedaan bij jongeren die in contact waren gekomen met de toenmalige bisschop. We hebben gevraagd om een klacht in te dienen als er iets gebeurd was, met onze steun."

De Zusters van het Geloof uit Tielt, die zich in die tijd bekommerde om de kinderen in Huize Godtschalck, weigeren elk commentaar. "We zullen enkel praten met het gerecht en de politie, als zij ons iets vragen", klinkt het daar.

Verjaring
Renaat Landuyt (sp.a), die zetelt in de opvolgingscommissie Seksueel Misbruik van de Kamer, gaf op Radio 1 aan dat "wat nu gebeurt, de pijn doet terugkeren bij veel slachtoffers". "Wat mij betreft zou de verjaring volledig afgeschaft moeten worden gezien de aard van de feiten", aldus Landuyt. Het is volgens hem niet uitgesloten is dat er ook feiten uit het recente verleden aan het licht zullen komen.

Lees meer