Illustratiebeeld
Getty Images/Cultura RF Illustratiebeeld

Kinderwens? Laat u testen op 1.200 ziektes

Vanaf oktober zullen de acht centra voor medische genetica in ons land een test aanbieden aan paren met een kinderwens. Met deze test, die ruim 1.000 euro kost, zouden 1.200 zeldzame ziektes mogelijk vermeden kunnen worden bij hun nakomelingen. Dat bericht De Morgen.

“Toekomstige ouders hebben dankzij de test de kans om de risico's op een ernstige ziekte bij hun kind zo goed mogelijk in te schatten. Ze kunnen het lijden verminderen", zegt Elfride De Baere, kliniekhoofd van het Centrum voor Medische Genetica aan het UZ Gent. In eerste instantie zal de test deel uitmaken van een proefproject, dat kleinschalig start. "Er zullen mensen zijn die dit niet kunnen betalen. Maar een terugbetaling is nu helaas nog niet mogelijk." Ze merkt ook nog op dat de test geen garantie op een gezond kind biedt.

"Om een breed gedragen beleid uit te stippelen, is het belangrijk dat een volgende regering een maatschappelijk debat over dit onderwerp opzet", klinkt het bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ook de genetici pleiten hiervoor.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marcel Vanalderweireldt

    Gebruik liever je verstand en vraag jezelf af welke toekomst je kinderen tegenwoordig kunt bieden op een door overbevolking geteisterde planeet. Plant liever elk jaar een boom

  • guy perain

    U als koppel laten testen op verschillende ziekten of handicap voordat men aan kinderen begint te denken, zou al jaren een plicht moeten zijn!! EINDELIJK(misschien) de goede richting uit!!

Lees meer