BELGA

Klacht bij Brussels parket voor anti-joodse slogans en agressie

De Ligue Belge contre l'Antisémitisme (LBCA) heeft besloten klacht in te dienen bij het Brusselse parket naar aanleiding van de incidenten die zich zaterdagnamiddag hebben voorgedaan bij de betoging tegen het Israëlische offensief in de Gaza-strook. Een deel van de betogers, volgens de LBCA zo'n 200 tot 300 mensen, riepen toen slogans als "Dood aan de Joden", vernielden wagens en winkelruiten en vielen een koppel aan waarvan ze, verkeerdelijk, dachten dat het Joden waren. Onmiddellijk na de betoging hield de LBCA de Brusselse burgemeester Mayeur al verantwoordelijk voor de incidenten.

"Wij hebben vier maal met burgemeester Mayeur contact gehad", zegt LBCA-voorzitter Joël Rubinfeld. "Telkens hebben wij er hem gewezen op dat deze betoging aanleiding kon geven tot incidenten gericht tegen Joden, zeker gezien de affiche waarop lijken afgebeeld stonden die zowel de keffieh (het traditionele Palestijnse hoofddeksel) als uniformen van Joodse gevangenen in de concentratiekampen droegen."

De LBCA verwijt de burgemeester dat hij nooit duidelijk heeft willen kiezen om de betoging toe te laten of te verbieden. "Erger nog", gaat voorzitter Rubinfeld verder. "De verantwoordelijken van een synagoge langs het parcours kregen van de politie de boodschap om het bord dat aanduidde dat het om een synagoge ging, te verwijderen, in plaats dat de politie de nodige maatregelen zou nemen om het gebouw te beschermen. Het is alsof men alle Joden die toevallig langsliepen, zou vragen hun hemd te sluiten als ze een Davidster zouden dragen."

Politieke fout
Volgens de LBCA heeft burgemeester Mayeur een zware politieke fout begaan door zijn verantwoordelijkheid niet te willen nemen. De LBCA wijst er nog op dat betogen een democratisch grondrecht is dat evenwel niet mag misbruikt worden om op te roepen tot racisme.

Lees meer