UNKNOWN

Klein beschrijf wordt huiskorting

De Vlaamse regering wil een zogenaamde huiskorting invoeren voor wie een bescheiden woning koopt. Dat staat in de beleidsnota van Vlaams Financiënminister Philippe Muyters (N-VA). Die nieuwe korting op de registratierechten vervangt het huidige klein beschrijf. Dat is gebaseerd op een verouderde huurwaarde van de woning. De huiskorting zou steunen op de verkoopswaarde en het profiel van de koper.
 
Kopers van woningen moeten nu in sommige gevallen maar vijf in plaats van tien procent registratierechten betalen. Dit klein beschrijf, bedoeld als sociale maatregel, is in principe bedoeld voor bescheiden woningen. Het wordt toegekend op basis van het kadastraal inkomen (KI), dat niet hoger mag zijn dan 745 euro.
 
Verouderde regel
Dat KI is echter geen goede waardemeter, omdat het is vastgesteld op basis van nettohuurprijzen van 1975 en niet op de actuele verkoopswaarde. Het gevolg is dat sommige kleine, maar nieuwe en comfortabele woningen wel onder het klein beschrijf vallen, terwijl dat niet het geval is voor grotere maar meer gebrekkige woonsten.
 
Minister Muyters gaat nu onderzoeken of hij het klein beschrijf kan omvormen tot een huiskorting. Die zou rekening kunnen houden met de verkoopswaarde en kenmerken zoals oppervlakte ouderdom, energiezuinigheid. Ook het profiel van de koper zou een factor kunnen zijn. De geplande hervorming moet voor een betere verdeling zorgen, zegt Muyters, maar mag globaal niet zorgen voor een hogere belastingdruk. (belga/adv)

Lees meer