Anuna De Wever werd op de camping van Pukkelpak lastig gevallen door enkele jongeren.
Florian Van Eenoo photonews Anuna De Wever werd op de camping van Pukkelpak lastig gevallen door enkele jongeren.

Klimaatbewegingen willen vertegenwoordigers beter beschermen na incident met Anuna De Wever

De klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, zowel tijdens evenementen als op reis. Dat zeggen ze vandaag in een steunbetuiging aan klimaatactiviste Anuna De Wever, nadat zij op het muziekfestival Pukkelpop werd lastiggevallen door enkele jongeren. 

Tijdens een 'Clap for Climate'-actie donderdagavond op Pukkelpop werd klimaatactiviste Anuna De Wever uitgejouwd door het publiek. Later die avond werden zij en haar vriendinnen op de camping lastiggevallen door jongeren met Vlaamse vlaggen. ““Er zijn mensen naar daar gekomen die op tenten hebben zitten plassen en op tenten hebben gesprongen", getuigde Anuna.

Verschillende klimaatbewegingen, waaronder Rise For Climate, Youth For Climate en Unis pour le climat, hekelen nu in een gezamenlijke mededeling dat er geweld gebruikt werd. "We herinneren aan het geweldloze karakter van onze respectieve bewegingen en betreuren het feit dat geweld wordt gebruikt, geëxploiteerd en dat dergelijke uitlatingen met de opkomst van extreemrechtse bewegingen in Vlaanderen nog vaker gehoord worden", klinkt het. De ondertekenaars verzekeren de vertegenwoordigers van de klimaatbewegingen "hun steun en oprechte vriendschap", en willen hen beter beschermen.

Ook Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu roepen naar aanleiding van de gebeurtenissen op Pukkelpop iedereen, ook politici, op om intimidatie, bedreigingen en geweld te veroordelen. “Elke jongere moet zich veilig kunnen voelen, ook als ze zich maatschappelijk engageren”, luidt hun boodschap. “De afgelopen dagen is het duidelijker geworden dat er waarschijnlijk strafbare feiten zijn gepleegd. De milieubeweging biedt de slachtoffers van mogelijk strafbare feiten ondersteuning aan als ze juridische stappen zetten”, voegt Joeri Thijs van Greenpeace er ook aan toe.

61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • eric debanne

    Te zot voor woorden ...

  • ralph ERNST

    Dat dit links-grootgebrachte joch niet merkt dat de meeste mensen haar spuugzat zijn. Wanneer grijpt de overheid hier in ? Als ouders met hun kinderen 1-2 dagen vroeger op verlof vertrekken om zodoende geld te sparen, dan is het kot te klein maar Anuna en consorten welke 30 + dagen "brossen" daar wordt over gezwegen. Trouwens, hoe heeft ze haar laatste jaar op school beeindigd ? Hoeveel keren gebuisd ?

Lees meer