8 Bijna 4.000 jongeren kwamen ondanks de vakantie bij elkaar in Louvain-la-Neuve.
Photo News Bijna 4.000 jongeren kwamen ondanks de vakantie bij elkaar in Louvain-la-Neuve.

Klimaatspijbelaars gaan verder tijdens vakantie: 3.900 betogers in Louvain-la-Neuve

250 jongeren trotseren regen en hagel in Antwerpen

Na verschillende klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel zijn jongeren vanmorgen samengekomen in Louvain-la-Neuve om daar te betogen. Volgens de politie zijn er 3.900 jongeren opgedaagd. Ook in Antwerpen en Mechelen vonden acties plaats. Vorige week waren er in Antwerpen - de stad waar kopstukken Anuna De Wever en Kyra Gantois meeliepen - 3.000 jongeren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor de negende donderdag op rij kwamen scholieren en studenten op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. De ‘hoofdmars’ vond vandaag plaats in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Ondanks de krokusvakantie had die heel wat volk op de been gebracht. Volgens de politie zijn er 3.900 deelnemers opgedaagd. De organisatoren hoopten vooraf 3.000 mensen op de been te brengen, wat initiatiefneemster Anuna De Wever geen probleem vond. “Er zijn wel wat mensen op vakantie, wat ook hun volste recht is. Ik denk dat er ook veel politici op vakantie zijn. Wij blijven verder doen.”

Wetenschappers van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) betuigden eerder publiekelijk hun steun al aan de betogende jongeren. Op het Universiteitsplein, waar de mars zich op gang trok, zag het zwart van het volk. Langs het parcours sloten zich ook nog mensen aan.

Het ging om een zeer divers publiek, van alle generaties. Niet alleen scholieren uit het secundair onderwijs en studenten stappen op, maar ook gezinnen, grootouders, onderzoekers en professoren. Frans- en Nederlandstaligen stappen zij aan zij. Onder de deelnemers ook UCL-rector Vincent Blondel en voormalig vicevoorzitter van het IPCC (het wetenschappelijke VN-klimaatpanel) Jean-Pascal van Ypersele. 

8 Kyra Gantois en Anuna De Wever zijn ook in Louvain-la-Neuve van de partij.
BELGA Kyra Gantois en Anuna De Wever zijn ook in Louvain-la-Neuve van de partij.

“Het klimaat neemt geen vakantie”

Een slogan op een bord die werd meegedragen, is een knipoog naar het feit dat de krokusvakantie de jongeren niet weghoudt: “Le climat ne prend pas de vacances, nous non plus”, of “Het klimaat neemt geen vakantie, wij ook niet”. Andere slogans zijn “Wij doen al veel >< Wij doen genoeg” en “I’m sure the dinosaurs thought they had time too” (“Ik ben zeker dat ook de dinosaurussen dachten dat ze tijd hadden”).

8
BELGA

Human billboard in Antwerpen

In Antwerpen gooien de jongeren het over een andere boeg. De lokale afdeling van Youth for Climate riepen er op om naar het Theaterplein te komen om samen een "human billboard" te vormen. De jongeren waren op het Theaterplein uiteindelijk niet welkom van de politie. De actie werd daarom naar het Operaplein verplaatst. Daar waren de deelnemers allerminst beschut tegen het gure weer. Het vormen van een “human billboard” viel daarom letterlijk wat in het water, aangezien de grote banner die de jongeren hadden gemaakt al snel doornat was.

Zowat 250 jongeren trotseerden uiteindelijk de bij momenten helse weersomstandigheden, zoals striemende regen en zelfs een hagelbui. De organisatoren hielden er wel de moed in door zich warm te springen en te zingen en schamper te reageren op de voorafgaande kritiek als zouden ze tijdens de krokusvakantie niet gemotiveerd zijn om op straat te komen. “De politiek is bij wijze van spreken al jaren met vakantie want ze heeft niets gedaan voor het klimaat”, zei Karim Mertens van Youth for Climate Antwerpen. “Dan hebben wij eigenlijk ook wel eens recht op een weekje om op adem te komen. En toch zijn we hier weer met velen.”

Om 15 uur krijgt de actie nog een uitloper in De Studio nabij het Mechelseplein. Daar zal Students for Climate een debat over het klimaat organiseren.

In Mechelen slaat Youth for Climate dan weer aan het 'ploggen', oftewel joggen of wandelen langs de vaart en tegelijkertijd zwerfvuil oprapen.

8
BELGA
8 Anuna De Wever met UCL-rector Vincent Blondel (l.) en klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele.
BELGA Anuna De Wever met UCL-rector Vincent Blondel (l.) en klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele.
8
BELGA
8
BELGA
8
BELGA

77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Maria Bastiaansen

    Wie doet er iets tegen mijn luchtvervuiling van de buren roken als zot heel mijn huis stinkt .jonge mensen die dus niet aan vervuiling denken en al zeker niet aan hun kinderen die daar in opgroeien

  • Marc Baeyens

    Ik zie héél weinig of geen vakantie-brossers op die foto. Natuur is nu even minder belangrijk. Dat stond in de sterren geschreven.

Lees meer