6
Photo News

Klimaatspijbelaars na lange afwezigheid opnieuw op straat

Na een lange afwezigheid trekken de klimaatspijbelaars van Youth for Climate (YFC) vrijdag opnieuw door de Brusselse straten. Met een mars van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid vragen ze aandacht voor de problematische toestand van de oceanen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor YFC is het de eerste klimaatmars sinds de organisatie besliste om specifieker rond bepaalde thema’s te werken. De nieuwe spijbelactie kadert in de ‘Internationale week van de Oceanen’. 


De klimaatjongeren willen dit keer waarschuwen voor de toestand van de oceanen, want de temperatuur van het wateroppervlak stijgt en dat veroorzaakt zuurstofarmoede. Vitale ecosystemen komen daardoor in gevaar. Ze wijzen ook op de plastic soep die de vissen bedreigt en de stijgende zeespiegel die gevaar inhoudt voor de mens. 

Boegbeelden

Boegbeelden Anuna De Wever en Adélaïde Charlier lopen mee. De meisjes zijn terug na een maandenlange trip in Latijns-Amerika, al zetten ze nu wel een stap terug uit YFC. Dat komt doordat ze stage lopen bij de Europese fractie van de groenen. Doordat Anuna en Adélaïde afstand nemen, wil YFC de beweging breder trekken en niet enkel op één persoon focussen. Meerdere klimaatjongeren krijgen zo een stem.


“We staan volledig achter hun stage en hopen zo de jongeren dichter bij de beleidsmakers te brengen en omgekeerd ook onze boodschap beter tot bij de beleidsmakers te krijgen. We komen nu al meer dan een jaar op straat en er is nog niets veranderd”, vertelt Lola Segers, een van de nieuwe woordvoerders van YFC.

6
Photo News
6
Photo News

De klimaatspijbelaars verzamelden om 13.30 uur aan het Europakruispunt aan Brussel-Centraal en van daaruit trekt de mars sinds 14 uur naar het eindpunt Brussel-Zuid. Het is nog niet duidelijk of er een grote opkomst is, maar beelden van ter plaatse tonen honderden actievoerders.

Ben Weyts

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) veroordeelde het spijbelen voor de mars onlangs nog eens expliciet. “We hopen dat jongeren hierdoor niet worden afgeschrikt”, verklaart Segers. “We proberen een probleem aan te kaarten en ja, we moeten daarvoor tegen grenzen aan duwen. Het feit dat minister Weyts dit opnieuw aanhaalt, is een teken dat hij het probleem niet bij de bron wil aanpakken.”

De klimaatjongeren krijgen vrijdag ook weer de steun van de Grootouders en de Leraars voor het Klimaat. “De echte spijbelaars zijn voor ons de Vlaamse ministers. Zij slaan de waarschuwingen van de klimaatwetenschappers in de wind”, stellen de grootouders. 

6
Photo News
6
BELGA
6
Photo News

67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Holdensrath

    NASA geeft toe dat de klimaatverandering natuurlijk is en veroorzaakt wordt door de zon Fenixx.news

  • Raoul Rouma

    En minister Ben Weyts gaat je er mee laten sollen? De wet is er, dus gebruik ze en bestraf die jongeren. Blaffen is soms voldoende maar in deze gevallen mag je gerust ook eens bijten.

Lees meer