2 Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.

KMI: “Misschien eerste keer ooit code rood voor hitte”

We krijgen deze week misschien voor het eerst ooit in ons land code rood voor de hitte. Dat zegt KMI-weerman David Dehenauw in de studio van VTM NIEUWS. “Hitte en ozon kunnen heel wat overlast veroorzaken.”

Het wordt deze week warm, zeer warm. Donderdag wordt mogelijk zelfs de warmste dag ooit in ons land. “Woensdag krijgen we 37 en donderdag mogelijk 39 graden Celsius, en in de grootste steden gaat de temperatuur ’s nachts niet onder de 22 graden.”

Met die voorspellingen heeft het KMI al code oranje afgekondigd in ons land, maar daar zou binnenkort nog een fase kunnen bijkomen. “Morgen heb ik overleg met de gewestelijke cel voor het Leefmilieu, en ik sluit niet uit dat we code rood zullen afkondigen”, zegt Dehenauw. En dat is nog nooit gebeurd in ons land. Het systeem van de waarschuwingscodes voor hitte bestaat nog geen twintig jaar.

Ozon

“Alle criteria voor de hitte zijn voldaan, de voorspellingen voor ozonconcentraties wachten we nog af. Als ook die voldaan zijn, kan het zijn dat we het afkondigen.” Ozon is een gas dat vrijkomt bij extreme hitte en zonneschijn, en dat schadelijk is voor de mens.

Bij code rood moeten bepaalde maatregelen gevolgd worden: Daarbij onderneem je best actie om jezelf, anderen en indien mogelijk je bezittingen in veiligheid te brengen. Je volgt daarom best de raadgevingen van de lokale overheden op.

Als we code rood krijgen, dan komen experts samen om te kijken welke maatregelen genomen moeten worden, zo klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Vervolgens kan de federale crisiscel initiatieven nemen om de bevolking te beschermen tegen de hitte. Het meest voor de hand liggende is dat de civiele bescherming wordt ingezet. Zij kunnen dan bijvoorbeeld water geven bij files of voor verkoeling zorgen op events”, reageert Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

2 David Dehenauw in de studio van VTM NIEUWS.
RV David Dehenauw in de studio van VTM NIEUWS.

67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Anne Claus

    Ik woon in Spanje en daar hebben we vaak van die temperaturen. De omstandigheden daar zijn wel anders om daar mee om te gaan. Om te beginnen heb ik in iedere kamer airco, heeft elke gemeenschap een openluchtzwembad, zijn de winkels veel langer open dus je kan je boodschappen doen als de zon al heel wat minder kracht geeft. In de zomer kom ik vaak naar België, als het hier zo heet is, dan vind ik dat echt een probleem, de huizen en accomodaties zijn er niet op gemaakt hier.

  • marc van de poel

    Tja, Hans Weygers. Uiteraard moet iedereen in de mate van het mogelijke blijven werken. Wat anders? Terrasje doen? Ah nee, horeca stopt met werken, thuis dan maar fris pintje? Ah nee, geen stroom. Ook geen water, gas, geen winkels, geen politie, brandweer.. enz. Of bedoelde U enkel uzelf?

Lees meer