2 Huiszoeking VRT
Dieter Nijs Huiszoeking VRT

Komt door de huiszoeking bij de VRT de anonimiteit van de getuigen in het gedrang?

Nu het parket van Mechelen een huiszoeking gestart heeft bij de VRT rijst de vraag of de anonimiteit van de getuigen in het gedrang zal komen in het dossier over grensoverschrijdend gedrag dat de VRT heeft opgesteld na meldingen tegen Bart De Pauw.

De afgelopen weken melden verschillende actrices zich bij de preventiedienst van de VRT over grensoverschrijdend gedrag door Bart De Pauw. Onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven, getuigden de vrouwen tegen hem. De vraag is of die anonimiteit gegarandeerd kan blijven, nu het parket een huiszoeking bij de VRT uitvoert.

“De anonimiteit van de getuigen zou in het gedrang kunnen komen”, zegt Liesbet Stevens, die seksueel strafrecht doceert aan de KU Leuven. Het onderzoek van het parket is geheim. Maar mocht er een vervolging worden opgestart, dan heeft diegene die aangeklaagd wordt recht op inzage in het strafrechterlijk dossier. Dat betekent dus dat Bart De Pauw de namen van de actrices te zien zou kunnen krijgen als ze in het dossier staan."

Beroepsgeheim

De juridische dienst van de VRT laat weten dat preventieadviseurs beroepsgeheim hebben, dat ook van toepassing is op alle documenten die zij opstellen: de namen van de getuigen hoeven dus niet te worden prijsgegeven aan het parket. Preventieadviseurs kunnen wel zelf beslissen om de namen aan de onderzoeksrechter door te geven.

2 Bart De Pauw.
ANP Kippa Bart De Pauw.

61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lodewijk Placklé

    Waarom reageert het gerecht op anonieme klachten ? Zo kan iedereen aangeklaagd worden zonder te weten van wie het komt. Dat zijn dan lafaards die iemand willen te gronde richten

  • Sarah Vandeurzen

    Elke verdachte heeft het recht om zich te verdedigen, zij maar heel zeker dat hij al ingelicht is over wie of wat het gaat. Maar hij zal dit zelf niet in de pers gooien. En als hij nog niet ingelicht is, dan zal dit heel binnenkort gebeuren. Je kan nog niet naar de politie bellen voor een ongeval van iemand anders en je moet eerst je gegevens geven. Als ik een klacht wil indienen, dan hebben ze mijn id nodig.

Lees meer