.
Photo News .

Koning stuurt voorzitters Coens (CD&V) en Bouchez (MR) veld in als informateurs: “Paars-groen hopelijk van de baan”

Kersverse partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zijn door de koning ontvangen op het paleis. Tot 20 december zijn zij aangesteld als informateurs. De twee kunnen opnieuw en geloofwaardig beide verkennen: een paars-groene regering én een paars-gele met N-VA. N-VA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat de paars-groene piste nu van de baan is.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bouchez, MR-voorzitter sinds 29 november, werd gisteren als eerste ontvangen door de koning, na het ontslag van informateur Magnette. Coens, pas sinds vrijdag voorzitter van CD&V, kwam vanmorgen aan bod. Zij worden nu het veld in gestuurd als nieuw informateursduo. 

De verklaring daarvoor? Na een maand Paul Magnette (PS) vonden verschillende, ook franstalige partijen dat het aan een Vlaming was om een poging te doen de formatie recht te trekken. Het is aan Vlaamse kant dat het immers strop zit. Koen Geens leek dan een logische keuze. Hij kan geloofwaardig zowel de paars-groene als de paars-gele piste verkennen. Zo laat de koning geen voorkeur blijken en houdt hij meer opties levend, dan dat hij De Wever aan zet zou laten. 

Aangezien paars-groen vooral aan Vlaamse zijde strop zat, keek de PS naar een Vlaamse opvolger voor Paul Magnette. Maar Open Vld zag de kelk liever passeren, in eerste instantie om de rust te bewaren. De Vlaamse liberalen staan met hun interne verdeeldheid al weken in de spotlights en Gwendolyn Rutten probeert de rangen in haar partij te sluiten. De uithaal van Bart De Wever naar Open Vld maandag hielp haar een handje. De aanstelling van Kamervoorzitter Patrick Dewael zou de relatieve rust opnieuw verstoren aangezien hij als te ‘paars-groen’ wordt beschouwd. Maar door de MR mee aan het stuur te plaatsen, verliest Open Vld de controle niet. Voor CD&V werd eerder in de richting van Koen Geens gekeken. Hij heeft genoeg ervaring en geloofwaardigheid om beide scenario’s uit te zoeken. Maar het is sowieso nog te vroeg om een potentiële premier te verbranden. Ook dat speelt namelijk in het achterhoofd van de onderhandelaars. Zowel de naam van Gwendolyn Rutten als die van Koen Geens wordt door de onderhandelaars genoemd voor de post van eerste minister. Door noch Rutten noch Geens aan te stellen evacueert de koning de discussie. 

Gulden middenweg

Het duo Coens-Bouchez het veld insturen, komt tegemoet aan de verzuchtingen van beide partijen. Het is de gulden middenweg. Zowel Bouchez als Coens kunnen geloofwaardig beide pistes verkennen. Coens pleitte openlijk om N-VA aan zet te laten komen en Bouchez heeft ook geen probleem met N-VA, al zei hij gisteren wel dat het werk van de informateur (Paul Magnette, red.) niet zomaar weggegooid mag worden.

Dat ze weinig ervaring hebben op dat vlak, deert de koning niet. Hij kiest bewust voor een duo met een frisse blik, en vooral: geen te zwaar politiek verleden dat voor moeilijkheden of spanning zouden kunnen zorgen. Ze zijn met andere woorden nog vrij neutraal, en hebben nooit iemand uitgesloten. Ook belangrijk: geen van beide heeft de ambitie om premier te worden, waardoor de vraag wie de 16 krijgt geen schaduw zal werpen over de onderhandelingen. Dat dreigde wel te gebeuren als bijvoorbeeld Koen Geens of Gwendolyn Rutten het veld werd ingestuurd. 

HLN-editorialist Jan Segers reageert scherp op de aanstelling van Coens en Bouchez: “De koning benoemt twee niet verkozen burgers tot informateur. Leve de particratie.”

De Wever: “Paars-groen hopelijk van de baan”

“Met aanstelling van Coens en Bouchez is paars-groene piste hopelijk van de baan”, zegt Bart De Wever in eerste reactie. “Mijn grootste bezorgdheid is dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met bestuur waarvoor de Vlaamse kiezer niet gestemd heeft”, herhaalt hij dinsdagavond in een persbericht. “Ik heb daarom meermaals mijn bereidheid getoond om een opdracht op mij te nemen. Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez is echter hopelijk de paars-groene piste van de baan.”

 De N-VA houdt zich in elk geval beschikbaar voor de informateurs, zegt De Wever nog. “We zullen constructief en met open vizier meewerken.”

227 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sofie Teirlinck

    Mijn broer die veel met politiek bezig is en veel artikels leest zegt al van in juni dat er geen coalitie zal gevormd worden. Dus verwacht ik nieuwe verkiezingen

  • Els De Coster

    Hopelijk komt nva niet in de federale coalitie, kijk al wat er gebeurt op vlaams gebied. De Vlaamse canon is ingevoerd, dit gaat helemaal in tegen wat critici aanbevelen. Zo zei Bruno De Wever dat het de jongeren in het onderwijs niet historisch leert denken en dat het gewoon een middel is van nva om propaganda te voeren

Lees meer