THINKSTOCK

Koppels krijgen maand bedenktijd na echtscheiding

Als de rechter een echtscheiding op grond van onderlinge toestemming heeft uitgesproken, zal het in de toekomst nog steeds mogelijk zijn om hoger beroep aan te tekenen wanneer beide partijen zich kort nadien verzoend hebben. Dat wetsvoorstel van Sonja Becq (CD&V) werd vandaag unaniem aanvaard in de Kamercommissie Justitie.

Soms komt het voor dat een koppel zich verzoent nadat de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken. Op dit moment is het echter niet mogelijk om dan hoger beroep aan te tekenen om de echtscheiding ongedaan te maken. "Het koppel wordt dan gedwongen om de echtscheiding te ondergaan. Dit heeft heel wat nefaste gevolgen", zegt Sonja Becq.

In dat geval moeten er namelijk registratierechten betaald worden, moet er opnieuw getrouwd worden en eventueel een nieuw huwelijkscontract worden opgemaakt. "Wij zijn echter van mening dat beide echtgenoten zich in elk onderdeel van de procedure moeten kunnen verzoenen, alvorens de echtscheiding definitief is geworden."

Een nieuwe wet bepaalt nu dat een koppel na de uitspraak van de echtscheiding in eerste aanleg op zijn beslissing kan terugkomen, zonder al te veel juridische implicaties. Beide echtgenoten moeten dan hoger beroep aantekenen tegen het vonnis dat de echtscheiding heeft uitgesproken. Wel staat er een tijdslimiet op: het moet binnen de maand gebeuren. "Als een koppel zich wil verzoenen, moeten wij hen die kans geven. Op die manier wordt heel wat leed dat door de echtscheiding wordt veroorzaakt, voorkomen", meent Becq.

Als een koppel zich wil verzoenen, moeten wij hen die kans geven.

Sonja Becq, CD&V

Lees meer