3
BELGA

Kopstukkenkolder: De Wever en co houden het bijzonder luchtig tijdens debat

"Ik ben gewoon geen lachebek", poneerde N-VA-voorzitter De Wever eerder op de avond bij VTM-anker Dany Verstraeten. Enkele ogenblikken later stond hij zijn jolige zelf te wezen tijdens het kopstukkendebat op de VRT, dat zo een opvallend vermakelijke bedoening werd na een bij wijlen giftige campagne.

De zes aanwezige partijvoorzitters zagen er tijdens het kopstukkendebat plots heel wat minder gecrispeerd uit dan tijdens de campagne. Hoewel hij - zeker federaal - voor een moeilijke coalitiezoektocht staat, klonk de zegevierende Bart De Wever opmerkelijk positief, met de boodschap dat hij "veel logische combinaties mogelijk ziet". Waarop hij aangaf dat hij voordien dacht dat de winst van extreemlinks in Wallonië groter was en dat de toestand van MR er beter uitzag dan hij had vermoed.

Was het die nieuwe informatie die een last van zijn schouders nam? Of gewoon de ontlading na een pittige campagne? Wat er ook van zij, het hele debat baadde in een licht euforisch sfeertje. Daar kon zelfs een poging van Lieven Verstraete, die aan de murw geslagen Gerolf Annemans vroeg of "de kiezer de vuilbekkerij van Dewinter beu was", niks aan veranderen. Bart De Wever klonk zelfs zalvend over het verlies van Vlaams Belang dat hij zelf veroorzaakt had, met een deemoedige verwijzing naar zijn eigen nederlagen. En ook daar weer een grapje: "Ik zie elke kiezer even graag... tenminste als die voor mij stemt."

Ik zie elke kiezer even graag... tenminste als die voor mij stemt.

Bart De Wever tijdens het kopstukkendebat.
3
VRT - Geert Van Hoeymissen


Strijdbaar

Dat De Wever niet altijd even goed hoorde wat hem gevraagd werd, leverde humoristische situaties op. Zoals zijn buur Kris Peeters die de vraag wat luider herhaalde, waarna De Wever: "Ge moet niet roepen hé!" En de suggestie dat de verwachtingen voor N-VA "torenhoog" waren, leverde bij hem een droge "maak me niet zenuwachtig alstublieft" op.

Twee keer werd het scherper: één keer toen Kris Peeters aangaf dat Oosterweel niet teruggedraaid moest worden. De Wever was het daarmee eens en stelde dat over alle andere opties "ruimte voor verzoening" is, "tenzij men fundamentalistisch blijft vasthouden aan de andere opties". Waarna de onnodig expliciete toevoeging volgde: "Ik probeer de groenen eraf te rijden." Een wat gestresseerde Wouter Van Besien wist hem niet goed te counteren. Ook na beelden van de speech van PS-voorzitter Magnette kwam de strijdbare Vlaming in De Wever weer even boven.

En toch. Ook daar weer een grap, toen het misliep met het geluid voor de reactie van Charles Michel. "Ideaal", mompelde De Wever, tot hilariteit van het aanwezige publiek.

3
VRT - Geert Van Hoeymissen


Tjeef!

Die luchtige toon bleef vanaf dan het hele verdere debat overheersen. Toen de N-VA-voorzitter suggereerde dat niks in zijn programma "te nemen of te laten" was - "fortiter in re, suaviter in modo" ("Sterk zijn in je overtuiging, maar flexibel in de uitvoering") - was het de beurt aan Tobback om de leukste thuis te zijn. "Vroeger noemden ze zo iemand een tjeef." Ook toen De Wever later nog eens een vergelijkbare zin bovenhaalde - "ik zeg niet ja, ik zeg niet nee" - mocht Tobback nog eens scoren: "Het was vóór de verkiezingen veel duidelijker." Dat kon De Wever alleen maar beamen: "Alles is voor de verkiezingen altijd veel duidelijker."

Uiteindelijk - en zoals verwacht - kon aan De Wever niet veel concreets ontfutseld worden voor de komende dagen. Wat zijn eigen woorden klonk als "ik heb hier nog niks gezegd, ik heb alleen klank geproduceerd, en zelfs daar wil ik mee stoppen". Verstraete probeerde nog eens met de stelling dat hij als winnaar wel het minister-presidentschap moet opeisen. De Wever met een grijns: "De dag dat de VRT mij komt vertellen wat ik moet doen, is nog niet aangebroken". Waarna de genadeslag volgde: "Trouwens euh, ook over de VRT moet nog onderhandeld worden hé. Ik wil u niet in een bepaalde sfeer brengen hé."

Ik heb hier nog niks gezegd, ik heb alleen klank geproduceerd, en zelfs daar wil ik mee stoppen.

Bart De Wever tijdens het kopstukkendebat.

Lees meer