3
REUTERS

KPN dropt benoeming ex-Proximus-CEO Dominique Leroy na omstreden aandelendeal

Het Nederlandse telecombedrijf KPN trekt de voorgenomen benoeming van Dominique Leroy als CEO in. Dat meldt KPN deze ochtend. De ex-topvrouw van Proximus is geen kandidaat meer in het proces om CEO en voorzitter van de raad van bestuur van KPN te worden, zo luidt het. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De duurtijd van de procedures door de autoriteiten in België met betrekking tot Leroy is onduidelijk en onvoorspelbaar”, meldt KPN. De raad van toezicht van KPN geeft aan dat die onzekerheden rond timing niet in het belang zijn van KPN en zijn aandeelhouders, klinkt het.

Die lopende procedures gaan over het feit of Dominique Leroy al dan niet schuldig is aan handel met voorkennis. Haar eerste contacten met het Nederlandse telecombedrijf KPN - waar Leroy een veelvoud zou verdienen van wat ze bij Proximus kreeg - dateerden van eind juni. Een maand later zou het al om een formele sollicitatie gegaan zijn. 

De topvrouw van de Belgische telecomoperator gaf op 25 juli de opdracht om een aandelenpakket van Proximus ter waarde van 285.000 euro te verkopen op 1 augustus. De Belgische financiële waakhond FSMA en het openbaar ministerie doen onderzoek naar die transactie, omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis.

3
Photo News

Op donderdag 19 september vonden op vraag van het Brusselse gerecht huiszoekingen plaats in de woning van Leroy en op haar kantoor bij Proximus. Leroy verklaarde eerder dat haar vertrek zeker niet de reden van de aandelenverkoop was. Het vertrek van een CEO wordt als koersgevoelige informatie beschouwd.

De raad van toezicht van KPN geeft aan dat die onzekerheden rond timing niet in het belang zijn van KPN en zijn aandeelhouders, klinkt het. “Daarom heeft de raad van toezicht beslist om de beoogde aanstelling van mevrouw Leroy als CEO van KPN in te trekken.”

3 Duco Sickinghe.
BELGA Duco Sickinghe.

“Dit was een moeilijke beslissing voor de raad van toezicht gezien het parcours van Dominique Leroy als een erg geslaagde topvrouw”, zegt Duco Sickinghe, voorzitter van de raad van toezicht. “Maar de onzekerheid rond timing resulteert in een situatie die door de raad van toezicht beschouwd wordt als niet in het belang van KPN. We wensen haar het beste.”

Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN. Proximus maakte op 5 september bekend dat Leroy zou vertrekken. Aanvankelijk zou ze nog blijven tot 1 december, maar uiteindelijk werd beslist dat ze op 20 september zou stoppen.

Zoektocht opvolger

De beslissing van KPN om een streep te trekken door de beoogde aanstelling van Leroy als topvrouw, “wijzigt niets” aan de procedure die aan de gang is bij Proximus. Dat meldt het telecombedrijf in een reactie. Bij Proximus is de zoektocht naar een nieuwe CEO in gang gezet na de aankondiging van Leroy dat ze naar KPN zou trekken. 

Er werd een headhunter aangesteld. Die moet nu een lijst opstellen met potentiële kandidaten. De raad van bestuur zal uiteindelijk een beslissing nemen. In de tussentijd zal financieel directeur Sandrine Dufour de leiding nemen bij Proximus. 

“Enige juiste beslissing”

KPN nam “de enige juiste beslissing” door een streep te zetten door de komst van ex-Proximus-CEO Dominique Leroy als topvrouw van de onderneming. Dat zegt Paul Koster, directeur van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Hij denkt ook dat toezichthouders zich achter de oren moeten krabben, omdat de uitkomsten van het onderzoek naar Leroy maanden op zich laten wachten.

Naar verluidt gaat het om zes tot negen maanden alvorens er duidelijkheid is. “Dat is te lang”, aldus de VEB-directeur. Hij hoopt dat toezichthouders een les trekken uit de kwestie. “In dit soort gevallen zou een versnelde procedure mogelijk moeten zijn.”

Koster hoopt dat KPN snel met een nieuwe kandidaat op de proppen komt. Hij stelt verder dat er intern bij KPN ook geschikte kandidaten zijn die de rol van bestuursvoorzitter op zich zouden kunnen nemen. 

Vakbonden

Het vertrek van Leroy had voor kwaadheid gezorgd bij de vakbonden, die nog steeds onderhandelen met de directie over de voorwaarden van de omvangrijke reorganisatie die door Leroy aangekondigd werd. Daarbij worden 1.900 banen geschrapt en 1.250 nieuwe gecreëerd over een periode van drie jaar. 

Een bijzondere aandeelhoudersvergadering van maandag 28 oktober wordt geannuleerd. Joost Farwerck blijft tijdelijk de positie van voorzitter op zich nemen. De toezichtsraad van KPN verwacht binnenkort verdere mededelingen te doen. 

Leroy had bij KPN Maximo Ibarra op moeten volgen, waarmee bij het Nederlandse KPN voor de tweede keer een buitenlander aan het roer zou zijn gekomen. Eind oktober zou het telecombedrijf beleggers bijpraten over de voorgenomen benoeming. Deze bijeenkomst gaat niet door.

KPN meldde desgevraagd dat Leroy alleen hoeft te worden gecompenseerd voor bepaalde uitgaven en de tijd die ze stak in KPN sinds haar voordracht. Over de hoogte van die compensatie doet het telecombedrijf geen mededelingen.

269 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Misschien was dat wel het plan van KPN. Om zo de concurrentie te onthoofden.

  • luc meeus

    Van de regen in de drop...Zo noemt men dat.

Lees meer