BELGA

Kris Peeters: "Ik maak me zorgen over wat er na 25 mei gaat gebeuren"

"Een federale regering vormen is sowieso moeilijk, maar de N-VA heeft die moeilijkheidsgraad nog enorm verhoogd." In een interview met De Tijd toont CD&V-kopstuk Kris Peeters zich bezorgd over de uitslag van de verkiezingen en de nasleep ervan.

"Het is de eerste keer dat een Vlaamse partij zich zo sterk heeft afgezet tegen een Franstalige partij. Die manier van campagne voeren heeft een zware hypotheek gelegd op de oplossing na 25 mei." Vlaams minister-president Kris Peeters heeft alles gegeven: de twintig procent ligt binnen handbereik. Toch is het CD&V-boegbeeld er niet gerust in. En daar zit de strategie van 'één-tegen-allen' van de N-VA voor iets tussen.

"Stel u voor dat de MR en de PS elkaar vinden voor een Waalse regering en zich dan samen op het federale niveau aanbieden. Ik zit aan deze kant van de tafel (leunt achterover) als Paul Magnette. U bent kandidaat-premier, meneer De Wever? Oké, je vous écoute." Peeters is categoriek: de N-VA zal water bij de wijn moeten doen. Liters.

Depanneren niet uitgesloten
Volgens Peeters zal dat veel tijd kosten. Hij wijst er fijntjes op dat dat in het nadeel speelt van de Vlamingen. "De Franstaligen kunnen zich dat permitteren, want het uitblijven van een federale regering is vooral voor Vlaanderen nefast. De Vlaamse open economie is conjunctuurgevoeliger."

Of CD&V bereid is om dan opnieuw te depanneren? Dat wil Peeters niet gezegd hebben. "Een tweede keer de kastanjes uit het vuur halen zal voor CD&V een heel moeilijke beslissing zijn."

Lees meer