Kris Peeters.
BELGA Kris Peeters.

Kris Peeters teruggefloten door Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft een deel van de wet vernietigd die in 2017 een activeringsbijdrage invoerde, een bijdrage die werkgevers moeten betalen wanneer een werknemer gedurende een volledig kwartaal thuiszit. De maatregel maakte twee jaar geleden deel uit van het zomerakkoord van de regering-Michel en moest vermijden dat "oudere werknemers onbetaald thuis zitten", zei ex-minister van Werk Kris Peeters (CD&V) destijds. Het Hof struikelt nu over de datum van de inwerkingtreding van de maatregel.

Omdat de regering van N-VA, MR, Open Vld en CD&V mikte op de activering van ouderen vond ze het niet kunnen dat bedrijven als ING en de Nationale Bank beslisten om een deel van hun oudere werknemers thuis te laten zitten met behoud van (een deel van) hun loon. "Dit is een verkeerd signaal dat ingaat tegen de inspanningen van de regering om iedereen langer te laten werken", zei toenmalig minister Peeters. Daarom voerde de regering een activeringsbijdrage in die overeenkomt met een percentage van het brutoloon van de werknemers die tijdens hun inactiviteit worden doorbetaald. De bijdrage schommelt tussen 10 en 20 procent, afhankelijk van de leeftijd van de betrokken werknemers.

Engie trok voor die maatregel naar het Grondwettelijk Hof. Het Franse energiebedrijf argumenteerde dat de datum van inwerkingtreding (28 september 2017) arbitrair was en bovendien tot rechtsonzekerheid leidde. De programmawet die de activeringsbijdrage invoerde, werd immers pas eind december aangenomen en in het Staatsblad gepubliceerd.

Het Hof geeft Engie nu gelijk. Het kan niet dat de bijdrage ook van toepassing is op werknemers die tussen eind september en eind december door hun werkgever vrijgesteld werden, luidt het. Ondanks de aankondigingen in de media konden de werkgevers niet met zekerheid weten of zij onder de wet zouden vallen.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Rymen

    Wat we zelf doen doen we beter maar ernstige wetten maken kunnen politici blijkbaar niet meer. Nu weer deze afgang na die van vorige week (belasting op effecten boven 500.000 €)

  • Dirk Vregels

    Het blunderboek van Kris Peeters is rijkelijk gevuld met de nodige flaters vandaar zijn verdienste om naar de EU te mogen.

Lees meer