rr

KU Leuven schorst student die dodelijke doop overleefde

De KU Leuven heeft student Victor Denil die de dodelijke doop van studentenclub Reuzegom overleefde geschorst tot het einde van het academiejaar. Dat meldt zijn advocaat en bevestigt de vicerector. “Ik heb vastgesteld dat deze student tijdens geen enkele fase van de tuchtprocedure, en dit in tegenstelling tot andere studenten, afstand heeft genomen van het fatale doopritueel van Reuzegom”, aldus vicerector Van Audenhove.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Student Victor Denil uit Hove lag na de doop zélf een tijd in het ziekenhuis. De jongeman is tot het eind van het academiejaar geschorst en kan dus geen examens afleggen, in juni of september. “Ik heb vastgesteld dat deze student tijdens geen enkele fase van de tuchtprocedure, en dit in tegenstelling tot andere studenten, afstand heeft genomen van het fatale doopritueel van Reuzegom. Hij bleef dit integendeel verdedigen”, zegt vicerector Van Audenhove in een persbericht. “Er kon niet anders dan worden vastgesteld dat hij handelde in strijd met het tuchtreglement van de KU Leuven. De studenten die tijdens de procedure wel tot inkeer zijn gekomen, kunnen rekenen op een alternatieve aanpak. Hierover geven we geen verdere details vrij.”

“Voor de geschorste student staat beroep open bij het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven. Mede daarom betreurt de vicerector dat de student en zijn raadslieden het proces via de media lijken te willen voeren”, luidt het nog in het persbericht.

“Voor tweede keer slachtoffer”

Vader Johan Denil begrijpt niks van de beslissing van de tuchtraad van de KU Leuven. “Het is alsof mijn zoon voor de tweede keer slachtoffer wordt”, zegt hij. “Ook hijzelf probeert het te begrijpen, maar wordt hier op z’n zachtst gezegd niet vrolijk van. Dat de KU Leuven studenten straft enkel en alleen omdat ze deel hebben genomen aan de doop van Reuzegom, slaat alles. Die vereniging bestaat al decennia en de universiteit weet al jaren dat de dopen geen brave danspartijen zijn. We zullen zeker in beroep gaan tegen de beslissing van de tuchtraad.”

“We hebben samen met onze raadsman Tom Peeters het verweer van Victor voorbereid en daarin gaf hij heel duidelijk te kennen dat hij een doop als deze nooit verwacht had en die zeker niet goedkeurt. Mijn zoon heeft dit nooit, nooit, nooit gewild”, zegt Johan Denil nog. “Ik begrijp de KUL helemaal niet, een universiteit die geweigerde studenten van andere universiteiten in naam van het vrije woord binnenhaalt, geeft mijn zoon nu zo ongeveer de zwaarste straf. Enkel en alleen omdat hij deelnam aan een doop, iets wat duizenden studenten hem voor deden.”

“Het is ook merkwaardig dat als de KUL hier zoveel belang aan hecht, ze zes, zeven weken wachten met een uitspraak. Mijn zoon heeft nu niet de kans gekregen om zich in te schrijven bij een andere universiteit om de tweede helft van zijn academiejaar te vervolledigen. Het blijft verbijsterend dat mijn zoon, zelf slachtoffer van de doop, nu als zondebok naar voor geschoven wordt terwijl andere studenten met een actieve rol in het doopproces met veel lichtere straffen mogen vertrekken. 

Mensonterend

“De tuchtraad redeneert dat het strafbaar is wanneer je deelneemt aan een dergelijke doop waarvan je weet wat er zal gebeuren. Dat wist mijn cliënt natuurlijk niét”, zegt Tom Peeters, de advocaat van Victor Denil. “Niemand verwacht dat het er zo mensonterend aan toe zou gaan. Als je die redenering van de tuchtraad doortrekt dan moet je honderden studenten schorsen die de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan dergelijke dopen.” 

Volledig academiejaar kwijt

Peeters bevestigt dat er beroep aangetekend zal worden. “We hebben daar zeven dagen de tijd voor. Ik vermoed dat in het beste geval de zaak eind april opnieuw voorkomt. Ondertussen verliest Victor dus al meer dan een maand van zijn opleiding. Als het beroep ook niks oplevert is hij zijn volledig academiejaar kwijt.”

67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Rymen

    Typisch Belgisch: slachtoffers worden daders en daders promoveren tot slachtoffer. Wat met de leiding van dat clubke ?

  • Frank Van den Abbeele

    Een zeer kwalijke, ondoordachte beslissing die enkel op misplaatste emotie is gebaseerd.sinds de verkiezing van de nieuwe rector vallen er wel meer vreemde en absurde beslissingen.Jammer dat Rik Torfs van het voorplan is verschenen.En geschorst worden omdat je het dopen niet afzweert??? Dit is puur dictatoriaat.en onaanvaardbaar voor een instelling als KUL

Lees meer