Rector Luc Sels zet de deur op een kier voor Dries Van Langenhove.
Belga / Photonews Rector Luc Sels zet de deur op een kier voor Dries Van Langenhove.

KU Leuven zet deur op een kier voor Dries Van Langenhove: "Iedereen verdient tweede kans"

De Leuvense rector Luc Sels heeft "alle begrip" voor de beslissing van de UGent om Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild & Vrienden, te schorsen en definitief uit te sluiten. Toch wil Sels de deur van de KU Leuven niet a priori sluiten voor Van Langenhove. Door afwijkende meningen per definitie uit te sluiten, zou de universiteit zich immers buiten haar maatschappelijke rol plaatsen, legde de rector vrijdag uit in De Ochtend op Radio 1.

Een Panoreportage legde bloot hoe binnen chatgroepen van het ultrarechtse Schild & Vrienden racistische, antisemitische en seksistische praat en memes schering en inslag zijn. Oprichter Van Langenhove studeert rechten aan de UGent en is vertegenwoordiger van de studenten in de raad van bestuur. Rector Rik Van de Walle besliste dat voor Van Langenhove geen plaats meer kan zijn aan de universiteit en start een procedure voor zijn definitieve uitsluiting.

De Leuvense rector Sels heeft alle begrip voor zijn collega. "Ook voor mij is hier een grens overschreden", aldus Sels. "Haatberichten en racisme kunnen we niet tolereren, ook niet binnen de grenzen van de vrije meningsuiting". Hoewel de procedures aan de KU Leuven verschillen van die in Gent, gelooft Sels dat zijn universiteit wellicht tot dezelfde conclusie zou komen.

"Tweede kans"

Maar zou Van Langenhove nu welkom zijn aan de KU Leuven? "Ik vind wel dat iedereen een tweede kans verdient", zegt Sels. "Ik hoop wel dat hij een bezinningsmoment inlast en hij zou verwelkomd worden met een stevig woordje. Maar als wij in ons project om kritische zin bij te brengen, alle aberrante meningen uitsluiten, dan stellen we onszelf buiten onze maatschappelijke rol", aldus Sels. Hij voegt er wel aan toe dat de situatie vandaag niet aan de orde is. 

Minderhedenforum geschokt

Het Minderhedenforum reageert geschrokken op de uitspraken van de rector. Volgens het forum zijn de uitspraken van Sels veel te voorbarig en minimaliseren ze de ernst van de zaak. 

"Het gaat hier niet om een afwijkende mening, maar wel om flagrant racisme. De KU Leuven loopt voor op de feiten door nu al te praten over een 'tweede kans' onder de noemer van vrijheid van meningsuiting, terwijl het parket net is begonnen met het onderzoeken van deze racistische haatmisdrijven", zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.

"Het aanzetten tot haat en racisme is strafbaar. Wij hopen dat justitie hier daadkrachtig kan optreden. Er moet een duidelijk signaal komen dat dit soort excessen niet getolereerd worden, niet op sociale media, noch op straat, noch in onze universiteiten", besluit Landry Mawungu.

130 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Hendrik Goris

    @André Herbots, proficiat, u denkt zelf na. Ik vraag me ook af of VRT wel kan bewijzen wie die ranzigheid gepost heeft. Zoniet kan het hen een flinke duit kosten, als er een rechtszaak van komt.

  • Jo Wallace

    Niet te rap van de toren blazen...eerst wachten wat de onderzoeksrechter vindt op zijn PC en dan zien of hij nog welkom is op de KUL?! De Joodse gemeenschap kan hier alvast niet om lachen en diegenen die dit een stel kinderprietpraat vinden...dan wordt het hoog tijd dat jullie het strafwetboek eens lezen. Stuur ze anders gratis en voor niets op!

Lees meer