KVHV na 'Cyaankali voor het FDF'-slogans: "Media viseren N-VA'

Het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) reageert nadat gisteren beelden opdoken van haar leden die tijdens een N-VA-feestje in de Gentse Handelsbeurs leuzen als 'Cyaankali voor het FDF' scandeerden. Het KVHV wijst 'veel bier' en misbegrepen humor als oorzaken voor het incident aan, en haalt in één moeite door uit naar de media die er verslag van uitbrachten.

In een filmpje dat gisteren opdook en gretig gedeeld werd op sociale media, is te zien hoe jongeren op het N-VA-feest leuzes als "cyaankali voor het FDF" en "voor Belgiekske, nikske" scanderen. In het filmpje is te zien hoe ze eerst de N-VA feliciteren en daarna de Vlaamse Leeuw zingen, waarna één van de jongeren de leuzes inzet.

De jongeren die de aangebrande slogans riepen, waren leden van de Vlaams-nationalistische studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond). Op dat moment waren ook nog Oost-Vlaams lijsttrekker Matthias Diependaele en Aalsters burgemeester Christoph D'Haese aanwezig. Zij zongen niet mee.

"Veel bier"
Het KVHV reageert met een persbericht, waarin ze het incident toegeeft. "Na veel gratis bier werd om twee uur 's nachts de Vlaamse Leeuw ingezet en werden er achteraf nog enkele slogans gescandeerd", klinkt het.

De vereniging is geschrokken van de opschudding en benadrukt dat geen enkele N-VA'er meezong. "De slogans in kwestie werden gezongen door aanwezige KVHV'ers die geen enkele band hebben met de N-VA. De slogans moeten dan ook gezien worden als een humoristische kwinkslag richting de Vlaamse Beweging, al was dat niet voor iedereen duidelijk."

Het KVHV wijst de media zelfs met een beschuldigende vinger. "Het is duidelijk welk opzet de media hebben met het vals berichten van deze gebeurtenis: de N-VA in een slecht daglicht plaatsen", zo staat er. "Wij willen absoluut niet gebruikt worden in een welles-nietes spelletje van de media met de bedoeling van bepaalde partijen schade te berokkenen. Als Vlaamsgezinde studentenvereniging en na enkele liters bier bevonden onze leden zich in een overwinningsroes."

Lees meer