Kwart Belgen denkt dat bouwen goedkoper is geworden

Een Belg op de vier denkt dat bouwen vandaag goedkoper geworden is. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse barometer van ramenproducent Reynaers Aluminium en bouwmagazine Ik ga Bouwen.

De barometer werd in februari afgenomen bij 1.132 Belgische gezinnen met concrete bouw- en verbouwplannen. Een kwart onder hen (26,5 pct) vindt bouwen en verbouwen goedkoper dan een half jaar eerder. In september 2008 was nog 98 procent van mening dat bouwen duurder geworden was.

Btw-verlaging
Die evolutie komt onder meer door de tijdelijke btw-verlaging in de bouw. Voor 40 procent van de ondervraagden is dat de reden om met werken te starten. Voor 53 procent heeft die verlaging een invloed op de bouwplannen. Verder halen Reynaers en Ik ga Bouwen de stijging van de koopkracht aan, net als overheidspremies en -subsidies en dalende prijzen voor bouwgronden en woningen.

Verder toont het onderzoek aan dat 83 procent van de bevraagden bereid is meer te betalen voor duurzame bouwmaterialen. In september 2008 was dat 85 procent. Slechts 15 procent is bereid meer te betalen omwille van ecologische redenen, voor 30 procent is dat omwille van financiële voordelen op lange termijn en voor 28 procent omwille van een verhoging van het comfort. (belga/bdr)

UNKNOWN

Lees meer