Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.

Kwart kleuters spreekt thuis geen Nederlands

Steeds meer kleuters en leerlingen van Vlaamse scholen spreken thuis geen Nederlands. Vorig schooljaar sprak bijna een kwart van de kleuters thuis een andere taal. Bij lagere schoolleerlingen ging het om ruim één op de vijf. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de leerlingenkenmerken. Statistiek Vlaanderen heeft die maandag gepubliceerd. 

Het aantal leerlingen dat thuis geen Nederlands spreekt, neemt dus toe. De evolutie is duidelijk in vergelijking met tien jaar geleden. Toen had 16% van de kleuters en 12% van de leerlingen in het gewone lager onderwijs een andere thuistaal.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil nog meer dan vroeger inzetten op een goede kennis van het Nederlands. "Dat gaan we onder meer doen met een taalscreening bij alle kleuters, met aangescherpte eindtermen die meer inzetten op taal, met Vlaanderen-brede proeven die de leerwinst van onze leerlingen meten", zegt hij.

De minister roept ouders op om na schooltijd en in het weekend thuis Nederlands te spreken. "Uit de PISA-resultaten blijkt dat de kloof tussen autochtone en allochtone leerlingen in één klap halveert zodra het allochtone gezin thuis Nederlands spreekt.”

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lea Van Heybeeck

    Constant wordt ons door allochtonen verweten dat wij ze niet genoeg kansen geven. Maar kijk dit is al een heel groot start probleem, waarin zij totaal niet geinteresseerd zijn om de taal te leren van het land waar ze hebben voor gekozen te wonen. Zij denken met hun taal die totaal niet relevant is in het Westen verder te kunnen. Als men later kansen wil hebben zal dit het allereerste zijn wat ze nodig zullen hebben.

  • Jacques-Philippe Leclerc

    Een Frans echtpaar met hun zoontje van ongeveer 6 jaar, waren verdwaald in het bos. De vrouw vroeg aan mij, in het Frans naar de juiste richting. Met tenen krullende plat Vlaams, gaf ik hun de richting aan, ze keken naar het kleine jongetje, en hij vertaalde het perfect in de Franse taal... "Merci", en ze liepen weer blij verder... Conclusie: We wonen in België, leer alle talen...

Lees meer