Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.

Laatste Europese waarschuwing over Belgische nitraatvervuiling

De Europese Commissie geeft België nog drie maanden om aan te tonen dat ons land voldoende doet om de Europese wetgeving over de bescherming van het oppervlakte- en grondwater tegen nitraatvervuiling na te leven. Zo niet, dreigt een zaak voor het Europese Hof van Justitie.

De discussie tussen de Commissie en België over de nitraatrichtlijn gaat al meer dan zes jaar mee. Het begon in februari 2014 met een ingebrekestelling omdat het Waalse actieplan tegen watervervuiling tekortschoot. Vorig jaar kwamen daar ook opmerkingen bij over de toepassing van de afwijkingen voor Vlaanderen, waar de hoeveelheden in vele gevallen de toegelaten maxima overschreden. 

Volgens de Commissie heeft de Vlaamse overheid beloofd om de toegestane afwijking te respecteren. De herziening van de betrokken wetgeving zou recent afgerond zijn, maar die is nog niet formeel aangemeld bij de Commissie. De Waalse autoriteiten beloofden hun actieprogramma aan te passen, maar de Commissie wacht nog steeds op concrete maatregelen om de gebreken aan te pakken en een concrete timing voor de herziening van het programma.

De Commissie stuurde België een zogenaamd met redenen omkleed advies dat ons land nog drie maanden tijd geeft om de noodzakelijke maatregelen te nemen. Zo niet kan de Commissie België voor het Hof van Justitie dagen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • cor vermonden

    Alle dagelijkse miljoenen behoeften van katten en honden zullen daar veel toe bijdragen.

  • Luc Pauwels

    VLaanderen scoort veel slechter dan Walonie, vooral West -Vlaanderen waar er te veel varkensmest is, en ik zie in de rest van Vlaanderen dat nog veel chique villa's niet aangesloten zijn op het rioleringsnet. Gevolg is dat langs beken en rivieren enorm veel brandnetels en wilgenroosjes (indicatoren voor nitraatvervuiling) welig tieren

Lees meer