Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.

Laatste kans om niet-vergunde wapens te laten regulariseren: al bijna 5.000 Belgen deden aangifte

Van maart tot en met juli zijn in ons land 8.687 aangiftes gedaan voor wapens, laders en munitie in het kader van de regularisatie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De amnestieperiode loopt nog tot eind 2018. 

Wie zonder vergunning een vuurwapen bezit, heeft van minister van Justitie Koen Geens een laatste kans gekregen om dat te laten regulariseren. Bedoeling van die regularisatie is het aantal illegale wapens te verminderen.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat intussen bijna 5.000 Belgen een aangifte hebben gedaan. In de periode maart tot en met juli deden zij in totaal 8.687 aangiftes. Omdat voor de maand juli drie provincies nog niet zijn meegeteld, ligt het werkelijke cijfer nog hoger.

Ruim de helft in Luik

De provincie Luik is na een intensieve sensibiliseringscampagne koploper met 4.508 aangiftes. In Vlaanderen spant Vlaams-Brabant de kroon met 631 aangiftes.

Een derde (37 procent) van de aangegeven wapens, laders of munitie wordt afgestaan aan de politie. Deze verdwijnen dus definitief uit het circuit. Voor 3.191 vuurwapens (40 procent) werd een vergunning of inschrijving gevraagd. In 20 procent van de gevallen worden de wapens, laders of munitie verkocht. En 3 procent van de wapens of laders wordt geneutraliseerd, zodat de eigenaars ze zonder vergunning mogen bezitten.

Celstraf tot vijf jaar

De regularisatie loopt nog tot eind dit jaar. Wie nadien toch nog betrapt wordt op het bezit van een een vuurwapen zonder vergunning, riskeert een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en/of een geldboete van 100 tot 25.000 euro. 

Minister van Justitie Geens is tevreden met de voorlopige balans: "Ik ben heel tevreden dat op deze manier al duizenden wapens, laders en stukken munitie werden geregulariseerd, waarvan een groot deel definitief uit het illegaal circuit werd gehaald."

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jammy cappon

    Ieder jaar is het solden, ieder jaar lees je dezelfde zever, alleen de brave burger levert in, de criminelen gaan zich nu haasten.

  • Gerry Cle

    Het zou me verbazen als de stormtroepen van S&V eveneens hun wapens zouden regulariseren of inleveren. Straks hebben alleen fascistische milities en criminelen nog wapens. PS: iedere brave huisvader mag nog steeds een wapen hebben. Alleen niet illegaal en geen oorlogswapen.

Lees meer