Isabelle Debackere (36) wordt beschuldigd van de moord op haar zoon Tibeau (4).
BELGA Isabelle Debackere (36) wordt beschuldigd van de moord op haar zoon Tibeau (4).

Laatste woord beschuldigde: "Ik mis Tibeautje elke dag"

Op het assisenproces tegen Isabelle Debackere (36) zijn de replieken afgerond. De jury zal zich morgtenochtend terugtrekken om te beraadslagen over de schuldvragen. De beschuldigde riskeert levenslange opsluiting voor de moord op haar zoontje Tibeau Vanhauwaert (4).

De raadsman van de ouders van Isabelle Debackere vroeg aan de jury om rustig te oordelen, zonder zich te laten opjutten. "Men zegt dat wij een sfeer creëren, maar wij hebben hier niet met messen staan zwaaien", aldus meester Filip De Reuse. Daarnaast vroeg de advocaat om het gezond verstand te laten spreken. "De keuze is relatief eenvoudig. Ofwel volgen jullie de gerechtspsychiaters, en dan is ze niet ziek. Maar het tweede pleidooi van meester Vermassen was eigenlijk één groot bewijs van wat wij geloven. Of is er iemand die dat gedrag nog normaal noemt?"

"Die vrouw heeft doorgedreven therapie nodig"
Meester De Reuse verwees ook naar de dubbelzinnige houding van het openbaar ministerie. Twee weken voor de feiten vroeg het parket nog om de gedwongen opname van de beschuldigde. In de akte van beschuldiging staat zelfs dat Debackere haar depressie erger werd toen de moeder van haar verongelukte vriend uit het leven stapte. "Maar laat ons duidelijk zijn, een internering is geen cadeau. Die vrouw heeft doorgedreven therapie nodig die ze in de gevangenis niet zal krijgen. Op internering staat geen einddatum."

"Is die vrouw zot?"
Openbaar aanklager Serge Malefason reageerde kort op de vraag van de verdediging om Isabelle Debackere op basis van artikel 71 vrij te spreken. "Is dat iemand die in een krankzinnigengesticht thuishoort? Is die vrouw zot?" De procureur-generaal stelt vast dat de beschuldigde nog heel bewuste handelingen stelde tijdens haar zogezegde krankzinnigheid. "Waarvoor dienen die propjes die zijn teruggevonden? Ze heeft ze gebruikt om het lichaam van haar zoontje te fatsoeneren."

"Zwaar depressief"
Meester Johan Platteau bleef erbij dat zijn cliënte zwaar depressief was. "Iedereen die haar kende zei dat ze zwaar ziek was. Ook haar psychiater, ook de dokter die haar gecolloqueerd heeft. Stuur een zieke niet naar het prison." De verdediging herhaalde dat Isabelle Debackere zich niet bewust was van haar daden. Daarvoor verwees meester Platteau naar het gedrag van de beschuldigde na de feiten. "Ze vroeg zelfs aan de politie wie de kinderen naar school zou brengen."

De beschuldigde kreeg zelf het laatste woord. "Ik weet dat het onvergeeflijk is wat ik heb gedaan. Ik mis Tibeautje elke dag, van 's morgens tot 's avonds. Ik mis ook Femke en hoop dat ik het contact kan herstellen met haar", snikte Debackere.

Lees meer