De droogte speelt de Vlaamse land- en tuinbouwsector parten. Archieffoto.
Photo News De droogte speelt de Vlaamse land- en tuinbouwsector parten. Archieffoto.

Land- en tuinbouw herstellen van droogte vorig jaar, maar kosten wegen op rentabiliteit

De omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw herstelt dit jaar, na het door extreme droogte geteisterde 2018. Maar ook de kosten stijgen, waardoor de rentabiliteit onder het gemiddelde blijft van de voorbije vijf jaar. Dat blijkt uit de jaarresultaten die de Boerenbond vandaag voorstelt. “De Vlaamse land- en tuinbouwsector slaagt er niet in om deze stijgende kosten snel door te rekenen naar de volgende schakels in de voedselketen.”

De Boerenbond maakte na de zomer een evaluatie van het productiejaar en stelde een raming op voor 2019. Daaruit blijkt dat de omzet dit jaar met 4 procent stijgt, maar achter die algemene stijging gaan grote verschillen schuil in de specialisaties en sectoren.

Zo kampt de pluimveesector in 2019 met prijzendruk op braadkippen, door toenemende import uit Oekraïne en Brazilië, en valt de eierproductie lager uit, als gevolg van laagpathogene vogelgriep. In de rundvleessector houdt de crisis aan. De opbrengsten voor aardappelen, granen, suikerbieten en verschillende groenten zijn dan weer genormaliseerd. “Ook is er een betere, internationaal gestuwde prijsvorming voor varkensvlees en melk binnen de dierlijke sector”, zegt de Boerenbond in een persbericht.

De droogte van dit jaar zou vooral gevolgen hebben voor de late aardappelen en industriegroenten die nog moeten geoogst worden. De hitte zorgde dan weer voor zonnebrandschade bij appelen.

Stijgende kosten

Maar samen met omzet stegen dus ook de kosten, voor het tweede jaar op rij, met 2 procent. “Door de droogte van vorig jaar stegen voederkosten en de prijzen van zaai- en pootgoed. Beleidskeuzes joegen dan weer de kosten voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen de hoogte in. Ook de krapte op de arbeidsmarkt laat zich steeds meer voelen. De Vlaamse land- en tuinbouwsector slaagt er niet in om deze stijgende kosten snel door te rekenen naar de volgende schakels in de voedselketen”, aldus de Boerenbond.

Mede hierdoor blijft de rentabiliteit voor 2019 onder het vijfjarig gemiddelde. Door de sterke prijsdalingen daalt vooral de rentabiliteit van appelen en peren fors. De Boerenbond merkt daarbij op dat land- en tuinbouwers zich steeds meer specialiseren en dat dit niet alleen voordelen maar ook risico’s inhoudt. “Concreet is er nood aan meer samenwerking, en aan het delen van kosten en risico’s, doorheen de keten. Ook is er behoefte aan meer maatwerk in een consequent beleid.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Vandriessche

    Als ze niet kunnen klagen dan leven onze landbouwers niet hé! Het is te nat dan weer te droog of het vriest te veel of in het voorjaar! Een feit is wel dan de hedendaagse landbouwer moet concuren met buitenlandse boeren en een hoop administratie rondslomp erbij gekregen heeft. Maar als men dan hoort dat men in Duitsland 3,3 miljoen ton per jaar aan groenten en fruit vernietigd op overschot, dan is er toch iets helemaal fout hé! En zeggen dat er mensen in de wereld zijn die honger hebben!

  • Annie Broeckx

    Waarom heeft de Boerenbond dan twee keer dit jaar het rampenfonds opgeroepen? Eerst werden we overladen met foto's ofwel van stuifzand ofwel een bodem zo hard dat er niets kon groeien,dan door storm schade en waarschijnlijk te het einde met waterschade.

Lees meer