Een archiefbeeld van fruitplukkers in Limburg.
Mine Dalemans Een archiefbeeld van fruitplukkers in Limburg.

Landbouw vindt voorlopig toch voldoende seizoenarbeiders

Ondanks alarmerende berichten de afgelopen maanden vindt de land- en tuinbouw in ons land vooralsnog voldoende seizoenarbeiders. Dat is vooral te danken aan het feit dat er in tegenstelling tot de verwachtingen toch heel wat buitenlandse arbeidskrachten voor seizoenwerk in de landbouw naar ons land zijn afgezakt. Dat meldt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond. 

Vanwege de verspreiding van het coronavirus bestond de vrees dat heel wat buitenlandse seizoenarbeiders dit jaar niet naar ons land konden of wilden komen. Op jaarbasis heeft de sector er 60.000 nodig. In mei gaat het om 20.000 tot 25.000 personen. “Volgens de jongste berichten staat de nodige tewerkstelling in de landbouwbedrijven redelijk op punt. De boeren zijn ook blij dat toch heel wat buitenlanders opgedaagd zijn, want die hebben de knepen van het vak onder de knie. De situatie moet goed opgevolgd worden, in juni zijn er namelijk nog meer krachten nodig”, aldus Saenen, die benadrukt dat alle bedrijven de nodige strikte veiligheidsmaatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Zowel op federaal als Vlaams niveau werden de afgelopen maanden ondersteunende maatregelen genomen. Met landen als Roemenië, Polen en Bulgarije werden contacten gelegd om de komst van seizoenarbeiders te faciliteren. De periode dat buitenlandse seizoenarbeiders in ons land aan de slag kunnen werd verdubbeld tot 130 dagen. Zowel tijdelijk werklozen, bestaansminimumtrekkers, studenten en dergelijke kregen bepaalde voordelen als ze in de landbouw werken. 

De VDAB lanceert de website 
helpdeoogst.be om vraag en aanbod op mekaar af te stemmen. De Boerenbond hoopt dat de overheid de maatregelen, die normaliter eind mei aflopen, minstens tot in augustus verlengt.

Lees ook: “De Belg studeert lang maar investeert weinig in bijscholing”: onze werkexpert wil werklozen richting knelpuntberoepen oriënteren (+)

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • stefan crama

    Nogmaals het bewijs dat uitkeringen veel te royaal zijn. We zitten met duizenden werklozen en leefloners maar ze voelen zich te goed om te werken. Sociale woning met uitkering waardoor ze het beter hebben dan een kleine werkende, ziekelijk.

  • etienne bies

    De boeren zijn ook blij dat toch heel wat buitenlanders opgedaagd zijn, want die hebben de knepen van het vak onder de knie. ...........en vooral...... zij zijn goedkoper dan de Belgische minimumlonen.

Lees meer